hallo -si
uitroep, populair gemaakt door Paul de Leeuw sinds maart 1990. Naar het personage Bob de Rooy, een aan lager wal geraakte feestconferencier die kindervoorstellingen hield. Aanvankelijk was de wel- komstkreet hallo keutels,maar dat werd op aanraden van een redactielid van ‘De schreeuw van de Leeuw’, het populaire VARA-program- ma, veranderd. Het woord bopperbleek door De Leeuw te zijn gedeponeerd. Dat moest een Bunschoter bakker tot zijn schade en schande in 1994 ondervinden! Hij had nl. 30.000 petjes met de tekst Hallo broodbopperslaten bedrukken. Het reclamemateriaal vond gretig aftrek, maar daar kon Paul de Leeuw niet akkoord mee gaan. De naam boppermocht volgens hem niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt. Er werd dan ook een schadevergoeding geëist. Hoe de kwestie afliep, is niet bekend. Feit is wel dat bopperal een paar decennia eerder, lang vóór Paul de Leeuw het woord in de mond nam, gebruikt werd, zij het in een andere bet. en overgewaaid uit het Amerikaanse slang. In de j aren zestig stond bopperal voor ‘tiener’ (het was dan ook een afkorting van teenybopper).
Bert Hiddema gebruikte de term in deze bet. in zijn boek over de jaren zestig, Scheuren in het asfalt(1985): ‘Ben je nieuw? Bopper?’.
Nu blijft die platenmaatschappij ook zonder Paul wel op de been, maar van maatschappelijk effect is inderdaad geen sprake: behalve dat bankbediendes op maandag ‘Hallo Boppers’ beginnen te roepen. (Nieuwe Revu, 07/12/94)
Bob de Rooy is de ((anti-)vries)-held van Nederland. Kunt u in alle oprechtheid staande houden dat u Bob nooit heeft geïmiteerd? Nooit eens ‘Hallo Boppers’ gezegd? (Joris Zomer: Televisie. Over Peppi en Kokki en Beavis en Butt-head, 1994)