Jan Hendrik Verheijen geb. Utrecht 22 december 1778, overl. Utrecht 14 januari 1846. Leerling van de rijtuig- en sieraadschilder N. Osti te Utrecht, vormde zich verder zelf door het kopieren van het werk van J. van der Heyden en van de gebroeders Berkheyde.
Schilderde zeer nauwkeurig afgewerkte stadsgezichten (w.o. ook gefantaseerde), meestal fraai van koloriet; vervaardigde ook enkele landschappen en portretten. Tentoonstellingen Amsterdam en Den Haag 1816-1844: verscheidene fraaie stadsgezichten en enkele landschappen in 1836, 1838 en 1840. Het voormalige Museum Kunstliefde te Utrecht: stadsgezicht. Haags Gemeentemuseum: gezicht op het Mauritshuis en de Grenadierspoort.
Museum Boymans-van Beuningen Rotterdam: stadsgezicht (gem. JHV(ineen)
erheijen 1817); bij de stadswal (aquarel). Rijksprentenkabinet Amsterdam: de Weerdpoort te Utrecht (aquarel). Rijksarchief Utrecht: de kolfbaan te Maarssen (tekening). Gemeentearchief Utrecht: een tiental aquarellen en tekeningen, meest stadsgezichten te Utrecht. Rijksmuseum Kröller-Müller Otterlo: 13 tekeningen. Stedelijk Museum Amsterdam: de Geertruidekerk te Utrecht (gem. J. H. Verheyen 1819). Centraal Museum Utrecht: stadsgezicht met poort, 1819 (bruikleen); gezicht op de Tolsteegpoort, 1821: een dames- en een herenportret.
Huebner; Immerzeel, Kramm; Luns; Opgang 1933 (P.T.A. Swillens); Plasschaert; Scheen; Thieme-Becker; Van Hall I en II; Wurzbach.