m. (’s), wegvoertuig op meer dan twee wielen dat wordt voortbewogen door een motor die op of aan het voertuig zelf aanwezig is, met uitzondering van de motor met zijspan.
(e) Sinds de jaren zeventig heeft de auto een aantal technische verbeteringen ondergaan. Vooral de duurdere auto’s die nieuw van ontwerp zijn, profiteren in hoge mate van de technische ontwikkelingen van de afgelopen jaren. De belangrijkste vernieuwingen zijn geperfectioneerde brandstofsystemen met toevoerafsluiting bij afremmen op de motor, een anti-blokkeersysteem voor de remmen, elektronische apparatuur in het dashboard en transmissiesystemen bij personenauto’s waarbij alle wielen worden aangedreven.
Ook de produktiemethoden die bij de fabricage worden gebruikt, zijn drastisch veranderd. De automatisering speelt thans een hoofdrol bij de autoproduktie; robots nemen het monotone of ongezonde werk over en voeren de efficiëntie van de montagelijnen enorm op. De toenemende automatisering leidde echter tot een aanzienlijke verlaging van de werkgelegenheid in de auto-industrie.
Brandstofinjectiesystemen worden tegenwoordig steeds vaker uitgevoerd met een voorziening die brandstofverspilling voorkomt. Er zijn situaties waarbij de motor geen nuttige arbeid levert, maar wel met hogere toerentallen moet draaien. Vooral bij het afremmen op de motor, bij het afdalen van hellingen en in het stadsverkeer wordt onnodig veel brandstof naar de motor gevoerd en dus verspild. Op momenten dat brandstoftoevoer niet wenselijk is, wordt de kraan als het ware automatisch even dichtgedraaid. Wanneer de draaisnelheid van de motor tot stationair is teruggevallen, herstelt de brandstoftoevoer zich om afslaan te voorkomen. Aanvankelijk werden brandstoftoevoerafsluitsystemen uitsluitend bij injectiemotoren toegepast; thans komen zij ook voor bij enkele typen van carburatormotoren.
Het anti-blokkeersysteem, vaak afgekort tot ABS, past men nog slechts vrijwel uitsluitend toe in auto’s uit de hogere prijsklasse. Het is een regelsysteem op de reminrichting dat onder alle omstandigheden moet voorkomen dat de wielen tijdens het remmen blokkeren. Het resultaat is een kortere remweg en een veel kleinere kans op slippen bij het maken van een noodstop op een natte, gladde weg. Ook in bochten kan aanzienlijk sneller worden vertraagd zonder brokken te maken wanneer het remsysteem is uitgerust met een anti-blokkeersysteem. Zodra tijdens het remmen het toerental van een wiel te snel daalt, wordt de rem van dat wiel gelost. Het slippen wordt op die manier voorkomen.
ABS-systemen zijn het eerst toegepast bij straaljagers om de uitloop bij de landing zo kort mogelijk te houden. Vierwielaandrijving voor personenauto’s is ook een veiligheidsverhogende voorziening die nog heel nieuw is. Het accent ligt hier niet, zoals dat bij terreinauto’s het geval is, op betere rijeigenschappen ‘naast de weg’, maar op wegligging en tractie bij het berijden van gladde, besneeuwde wegen en hellingen. Vooral in de bergen en voor het trekken van zware aanhangwagens en caravans zijn die voordelen belangrijk.
Elektronische apparatuur in het dashboard is de laatste jaren sterk in zwang geraakt. Zelfs in auto’s uit de populaire klasse treft men al dashboards aan waarin de analoge klokken (met wijzers) hebben plaatsgemaakt voor moderne digitale afleesvensters. Soms is ook een zgn. boordcomputer in het dashboard opgenomen. De mogelijkheden hiervan lopen ver uiteen, maar meestal kunnen tijdens het rijden het momentane brandstofverbruik, het aantal liters benzine of dieselolie in de tank, de gemiddelde snelheid en het gemiddelde brandstofverbruik door een paar drukken op een knop worden opgeroepen. Alle gegevens verschijnen dan op het afleesvenster. Er bestaan thans ook auto’s die zelf bepalen wanneer zij onderhoud nodig hebben.
Dus geen vaste verversingsbeurten, maar variabele. Een computer geeft aan de hand van tijd en bedrijfsomstandigheden aan wanneer de garage moet worden bezocht.
.
autovrij
bn., zonder autoverkeer: een autovrije straat, de autovrije binnenstad.