Verestering - noemt men in de organische chemie de vorming van een ester uit een alkohol en een zuur, bijv. volgens de vergelijking CH3.COOH + OH.C2H5⇆CH3COO.C2H5 + H20 azijnzuur alkohol aethylacetaat water De reactie verloopt echter niet volledig; er treedt een evenwichtstoestand op; het proces behoort tot de z.g. omkeerbare reacties. Door hetzij zuur, hetzij alkohol in groote overmaat te gebruiken, hetzij bijv. het gevormde water weg te nemen kan men het evenwicht naar rechts verschuiven, d. w. z. de estervorming vergrooten. Tegenover de estervorming staat de verzeeping.
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk