Pepton, - een half-pharmaceutisch diaetisch voedingsmiddel, bereid door vleesch kunstmatig te „verteren”, hetzij door geschikte enzymen (pepsine, trypsine, papayotine e. d.) of door oververhitten stoom. De dan nog onoplosbare producten worden afgescheiden, en die oplossing als zoodanig of weer drooggedampt in den handel gebracht. Als samenstelling wordt b.v opgegeven voor Kemmerich’s pepton: 34,27 % water, 7,71 °/0 zouten en 58,07 % organische producten, in hoofdzaak afbraakproducten van eiwitten en wat vet en koolhydraten. Wordt ook toegepast in de bacteriologie voor de bereiding van voedingsbodems.
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk