Fagus - Beuk, plantengeslacht der Fagaceeën met 7 soorten in de gematigde gebieden van het N.lijk halfrond. Het zijn boomen met zomergroene, 2-rijige bladeren, die langs de zijnerven geplooid zijn. De mannelijke bloemen zitten in dichte, rijkbloemige bijschermen bij elkaar, de vrouwelijke twee aan twee bij elkaar door een vierdeeligen vruchtbeker (cupula) omgeven. De meest bekende soort is de gewone Beuk (F. silvatica).
Verder onderscheidt men de volgende soorten: Fagus orientalis (in Klein-Azië, Kaukasus en N. Perzië), — F. Sieboldi en F. japonica (in Japan), — F. americana (F. ferraginea in N.-Amerika) en F. sylvatica (in Europa). Al deze soorten stemmen met elkaar overeen in bladvorm, herfsttint, groeiwijze en eischen van bodem en standplaat ; vandaar dat onze inlandsche beuk zeer goed harmonieert met gewassen uit Japan en Amerika, die in die landen met de daar inheemsche beukensoort eene natuurlijke samenleving vormen (zie het „theehuis” in Sonsbeek bij Arnhem). Van F. sylvatica onderscheidt men de volgende variëteiten:
1) Var. pendula of Treurbeuk. De vermoedelijke moederstam van al onze treurbeuken is de treurbeuk te Meundorf bij Wiesbaden (opgaande met a/d omtrek afhangende twijgpn). Al naar de standplaats onderscheidt men den vorm met doorgaanden topgroei (Sonsbeek bij Arnhem) en den grooten koepelvorm (Hortus te Leiden) Minder algemeen zijn de treurbeuken met goudkleurige en bruine bladeren.
2) Var. macrophylla: Bladeren zeer groot, groei zeer weelderig.
3) Var. heterophylla: Boom 2de grootte met min of meer ingesneden bladeren.
4) Var. argentese marmorata: Boom 2de grootte met kleine, fraai zilverbonte bladeren.
5) Var. Ilatia, Servische goudbeuk, met ook in zonnige ligging, goudgele bladeren. In Servië in het wild gevonden.
6) Var seriata: Bladeren fraai goudgeel gestreept, gevonden in een woud bij Dresden.
7) Var. purpurea: De moederstam van alle bruine beuken is gevonden in het Revier Oberspier, (vorstendom Schwarzburg —Sonderhausen). Van het zaad van dezen boom geeft 6070% boomen met bruine bladeren. Bij de ondervarieteit rosea marginata zijn de bladeren fraai purper met roserand.