Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 06-12-2018

Bioriseeren

betekenis & definitie

Bioriseeren, een speciale methode voor het kiemvrij maken van melk. De bewerking bestaat daarin, dat de melk, nadat ze als een fijne nevel verstoven is, aan een plotselinge verhitting wordt blootgesteld, om daarna zoo spoedig mogelijk weer te worden afgekoeld. De temperatuur, waarop de melk verhit wordt, is ± 75° C; de duur van de inwerking bedraagt slechts enkele seconden. Door het plotselinge van de verhitting, worden wel de aanwezige microörganismen gedood, doch blijven de chem. en biolog. eigenschappen van rauwe melk behouden.

De toestellen bestaan uit een perspomp, een persketel, den eigenlijken biorisator en een koeler. Van uit den persketel stroomt de melk onder ± 4 atm. druk door een sproeier onder in den biorisator. De laatste bestaat uit twee in elkaar geplaatste cylinders; de binnenste ontvangt de melk; de verhitting geschiedt door middel van stoom, welke in de tusschenruimte tusschen de beide cylinders geleid wordt. De melk verlaat den biorisator onmiddellijk weer om op den koeler te worden afgekoeld. De b.-methode in haar tegenwoordigen vorm werd in 1912 voor het eerst gepubliceerd; de uitvinding staat op naam van Dr. O. Lobeck, Leipzig. Het denkbeeld, de melk op een dergelijke wijze kiemvrij te maken, is het eerst gepubliceerd in 1910 door Th. Heryng, Warschau. (Nouvelle méthode de stérilisation du lalt sans altérer ses propriétés physiques et ses ferments.

Comptes Rendus de Biologie, Paris, 1910 p. 668). Bij de methode van H. had echter vermenging van melk met stoom, dus een vrij belangrijke verdunning plaats. — Dr. L. heeft aan de op zijn methode bewerkte melk den naam gegeven van: „Enzyma melk”. Volgens verschillende onderzoekers heeft de gebioris. melk werkelijk het karakter van rauwe melk behouden; zij vertoont dezelfde enzym-reactie’s, in den regel echter iets verzwakt; het gehalte aan oplosbaar eiwit is maar weinig verminderd. Cholera-, typhus-, tuberkel-, dysenterie-, enteritidis- en coli-bacillen, benevens bacillus pyogeneus en florescens worden door het biorisatie-proces gedood. — Volgens Prof.

Burri (Liebefeld) kan hetzelfde resultaat ook bereikt worden door de melk voorzichtig te pasteuriseeren, b. v. 30 minuten bij 63° C. (Zeitschrift f. Gärungsphysiologie Bnd. V 1915). (Litt.-overzicht, tot 1 Jan. ’16 door B. van der Burg, Off. Orgaan van den Alg. Ned. Zuivelbond, ’s-Gravenhage, nos. van 11 Jan. 16 en vlg.).

< >