Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 06-12-2018

Barak (constructie)

betekenis & definitie

Barak (constructie) - Eenvoudige, meestal verplaatsbare constructie van één verdieping, samengesteld uit lichte materialen, als hout, gegolfd plaatijzer, gipsplaten, e.d., welke vooral in kampementen, die gedurende geruimen tijd moeten worden betrokken, voor legering van den troep wordt gebezigd. Bij de vlucht uit België in Oct. 1914 werden voor de vluchtelingen op verschillende plaatsen b. opgeslagen ; geheele dorpen van b. zijn toen gebouwd. B. worden gemaakt van dubbel beschotwerk tusschen of op regels. Op een horizontalen ring van balkhout worden verticale stijlen bevestigd, welke aan het boveneind weer door een ring van horizontale regels worden verbonden. De vloer wordt op binten gelegd, welke op het ringhout dragen, de kozijnen voor deuren en ramen worden aan het regelwerk bevestigd. B. worden afgedekt met een beschoten dak, soms één hellend vlak.

gewoonlijk echter als twee dakvlakken met een nok. Het dak steekt over de zijschotten, al of niet met een goot aan weerszijden. De afdekking geschiedt meestal met asphaltdakpapier of een dergelijk materiaal. B. worden ook opgeslagen voor huisvesting van arbeiders op groote en afgelegen werken, voor zomerverblijf, en andere gebouwen van tijdelijken aard. Moeten ze voor eenigen duur dienst doen, dan heeft men door isoleerplaten wel bescherming tegen hitte en koude aangebracht, en in bijzondere gevallen zijn ook wel b. van ijzeren platen geconstrueerd.

Bij den milit. geneesk. dienst worden b. gebruikt als veld- of als tijdelijke hospitalen. Deze worden bij voorkeur voor 20 bedden ingericht, soms evenwel ook voor 40, in welk geval zij als „dubbele b.” worden aangeduid. Een verzameling van zulke b. wordt genoemd een „b.-hospitaal”. De eischen, waaraan zulke b. moeten voldoen in tijd van oorlog, betreffende wanden, vensters, verwarming, verlichting, enz. zijn nauwkeurig omschreven in de oorlogsvoorschriften van den geneeskundigen dienst. Voorbeelden van houten troepenbarakken met en zonder zijwanden in fig. 1 en 2.

< >