Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 27-06-2020

Isis

betekenis & definitie

Oudegyptische godin, echtgenote van →Osiris en moeder van →Horus. Haar naam werd geschreven met het teken van de koningstroon.

Volgens de mythe wekt Isis haar gedode echtgenoot en broer Osiris tot leven, samen met haar zuster →Nefthys. Zij bewaken de sarcofagen van de doden die aan Osiris gelijk zijn. Isis beschermt haar zoon Horus tegen de aanslagen van de vijandige →Seth. In de mythen redt zij Horus herhaaldelijk uit gevaren of geneest hem. Als zij die rijk is aan toverkracht speelde zij een grote rol in de magie en werd zij bij gevaar en ziekte te hulp geroepen. Isis werd vereerd in het Iseum in de Nijldelta, te Koptos en in de grote Isistempel op het eiland →Filai.

Later werd zij met andere godinnen, zoals de moedergodin Hathor, vereenzelvigd. In de hellenistische tijd verbreidde haar cultus zich over het gehele Romeinse Rijk. Deze cultus werd een mysteriegodsdienst, waarbij men zich kon laten inwijden om aan de dood te ontkomen. Als havengodin van Alexandrië werd zij met een roer afgebeeld en beschermde zij de zeevaart. LITT. G.Vandebeek, De interpretatio graeca van de Isisfiguur (1946); C.J.Bleeker, De moedergodin in de oudheid (1960); D.Müller, Ägypten und die griech. Isis-Aretologien (1961); H.W.Obbink, Cybele, Isis, Mythras (1965); M.Münster, Untersuchungen zur Göttin Isis (1968); J.Bergman, IsisSeele und Osiris-Ei (1970); S.K.Heyob, The cult of Isis among women in the Graeco-Roman world (1975).

< >