Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 27-06-2020

intercom , communicatiesysteem

betekenis & definitie

[<intern communicatiesysteem], m. (-s), communicatiesysteem binnen een gebouw of bedrijf, dat niet is aangesloten op het openbare telecommunicatienet of telefoonnet.

(e) Een intercom is bedoeld voor het op kamersterkte voeren van korte gesprekken, doorgeven van boodschappen, oproepen van personen enz. Een intercom kan bestaan uit eenvoudige installaties met slechts enkele toestellen, tot grote centrales met enkele duizenden toestellen. De toestellen die op intercominstallaties worden aangesloten, bevatten een ingebouwde luidspreker en microfoon, waardoor het mogelijk is te converseren zonder daarbij een telefoonhoorn in de hand te hoeven houden. In het eenvoudigste geval heeft een toestel, het hoofdtoestel, een spreek-luistertoets, waarmee men kan omschakelen van luisteren op spreken en omgekeerd. Op de andere toestellen behoeft hiervoor geen handeling verricht te worden. In de rustsituatie staat het hoofdtoestel in de luisterstand en staan de andere in de spreekstand (b.v. de babyfoon).

Bij grotere bedrijven vindt men installaties met meer mogelijkheden. Daar hebben de toestellen kiestoetsen, waarmee een bepaald toestel kan worden gekozen. Het gekozen toestel kan zo ingesteld zijn dat voor het beantwoorden geen handeling verricht behoeft te worden. Men kan dus zonder meer antwoorden door met praten te beginnen, desnoods uit een andere hoek van de kamer. In modernere uitvoeringen wordt hierbij automatisch omgeschakeld van spreken naar luisteren en omgekeerd. Het is bij deze installaties ook mogelijk groepen van toestellen in één keer te kiezen en zo een mededeling over alle toestellen van deze groep door te geven.

Het verschil tussen intercoms en normale huistelefooninstallaties ligt naast het uitsluitend interne karakter hoofdzakelijk in het feit, dat de intercoms bedoeld zijn voor korte gesprekken, waarbij voor het beantwoorden niet altijd een mechanische handeling (b.v. toets drukken) nodig is. Vele toestellen hebben genoeg aan weinig verbindingswegen. Hierdoor is het schakelnetwerk veel eenvoudiger dan bij huisautomaten en is het tevens mogelijk de versterkers, die nodig zijn voor het luidsprekend maken, in de weinige centraal in de verbinding geschakelde verbindingscircuits op te nemen.

< >