o. (-en), volgens normen van kwaliteit en afmetingen gesorteerd hout na veiling en ontbladering.
(e) Houtsortiment is een sortering van het geveld en al of niet gekort hout naar gebruiksdoel. Men onderscheidt rondhout, zaaghout en fineerhout, vezelhout en brandhout. Voor elk sortiment bestaan voorgeschreven lengteen diktematen. Rondhout is hout dat in de ronde vorm toepassing vindt. Hiertoe behoren paalhout, mijnhout en perkoenen. Paalhout onderscheidt men in lange palen (→6m) zoals heipalen en korte palen (3—6 m).
Er worden aan de diameter op 1 m van het dikke einde en aan de punt van heipalen bepaalde eisen gesteld. Heipalen worden gebruikt met bast.
Mijnhout is een sortiment dat voor het Ned. en Belg. bos veel minder belangrijk is geworden dan voorheen; wel wordt nog mijnhout aan de Duitse mijnen geleverd. Aangezien er vrijwel uitsluitend machinaal wordt geschild, wordt mijnhout tegenwoordig volledig geschild geleverd. Tot de perkoenen rekent men de rondhoutsortimenten met een lengte kleiner dan 3 m en met een diameter aan het dikke einde van 12 cm en kleiner. Perkoenen worden geschild en vaak gepunt en gekruind; ook worden zij veelal verduurzaamd.
Zaaghout, hout geschikt voor verzaging tot balken en planken, moet voldoen aan bepaalde minimummaten, zoals →20 cm doorsnede aan de top, minimumlengte 2 m en aan bepaalde kwaliteitseisen wat betreft noestigheid en rechtheid. Voor kisthout neemt men genoegen met mindere eisen, zoals →18 cm aan de top en een minimumlengte van het stamstuk van 1 m. Aan fineerhout worden hoge kwaliteitseisen gesteld; hiervoor zijn slechts foutvrije stamstukken geschikt. Men onderscheidt schilfineer en snijfineer; voor schilfineer zijn de eisen lager dan voor snijfineer.
Van vezelhout spreekt men indien het hout industrieel wordt verwerkt, waarbij de oorspronkelijke structuur niet blijft gehandhaafd. Hieronder vallen papierhout, spaanplatenhout en hout voor de harden zachtboardindustrie. Aan de kwaliteit worden geringere eisen gesteld en de lengtematen en/of diameters zijn variabel. Tevens kan men tot deze groep het wolhout rekenen, hout, waarvan houtwol voor de verpakkingsindustrie wordt vervaardigd. Voor wolhout gelden bepaalde minimumdiameters. Wereldwijd is brandhout een belangrijk produkt. In Nederland en België neemt dit sortiment weer in betekenis toe, omdat er veel hout in open haarden wordt gebruikt.