m. (-s), kaassoort.
Edammer kaas is na Goudse de bekendste Ned. kaassoort. De naam herinnert aan de plaats waar de kaas oorspronkelijk werd verhandeld, Edam. Edammer heeft de vorm van een aan de bovenen onderzijde iets afgeplatte bol. Gewicht: max. 2 kg (tot 1 kg heet baby-edammer). Tot de edammer kaassoort worden ook gerekend de zgn. commissiekaas (gewicht ca. 4 kg), de middelbare kaas (gewicht ca. 6 kg), en de kleine en de grote brood-edammer kaas (gewicht 2—3, resp. 4—5 kg).
Edammer kaas wordt met het oog op de voorverpakking in consumptie-eenheden ook gemaakt in rechthoekige vorm (gewicht: ten minste 10 kg); deze blokvormige kaas wordt zowel met als zonder korst bereid.
Oorspronkelijk werd edammer uit volle melk bereid, nu uitsluitend uit licht ontroomde melk, zodat een vetgehalte (in de droge stof) wordt gegarandeerd van ten minste 40 %. In de smaak doen zich allerlei variaties voor, m.n. afhankelijk van de ouderdom. Op doorsnede behoort deze kaas een niet te groot aantal gelijkmatig verspreide ogen (2—6 mm) te vertonen.