Nuttig wijnjargon. ‘Had wat langer gemogen, niet?’ Of: ‘De afdronk zou wat mooier kunnen.’ Of: ‘Ja, jong nog, maar in de afdronk proef je al dat het goed zit.’
Je kunt het allemaal rustig zeggen, want veel kenners hebben wel hun mond vol over afdronk en lengte, maar letten er verder volstrekt niet op. Veel te druk met tellen hoeveel verschillende geurtjes ze al hebben gevonden. Maar of de wijn ook een plezierig gevoel in de mond geeft, ho maar. En daar gaat het om bij afdronk. Of lengte. Hoe lang geur en smaak van de wijn nog in je mond blijven rondzweven nadat de wijn zelf al doorgeslikt of uitgespuugd is. Hoe langer dat duurt, hoe beter: wijnen die in alle opzichten superieur zijn, blijven ook het langste hangen. Professionals houden de stopwatch erbij. Klik! Goede wijn, afdronk van negen seconden. Overigens, de afdronk moet wel plezierig zijn.
Een laatste spoor van de spannende geuren die je rook, de complexe smaken die je proefde. Harde bitters, scherpe zuren en plakkerige zoetjes kunnen helaas ook lang nablijven – en dat is geen pluspunt. Dan liever geen afdronk! Goed criterium: je moet zin hebben in nog een slok van die wijn, niet in een slok water om ’m weg te spoelen. Zie ook caudalie, proeven, smaken en geuren.