Het voorm. Heilige Geest- of Arme Wees- en Kinderhuis (Hooglandsekerkgracht 15-19) is een rond een binnenplaats gegroepeerd gebouwencomplex. Het kwam tot stand door verbouwing en uitbreiding van het voormalige O.L.-Vrouwegasthuis, waarin sinds 1583 het H.
Geestweeshuis was gevestigd en dat in 1773 als instelling werd samengevoegd met het Armekinderhuis. In 1604-'07 verrezen aan de binnenplaats een jongensvleugel (noordzijde) en een meisjesvleugel (zuidzijde), beide met trapgevels.
Aan de Hooglandsekerkgracht maakte men tegelijkertijd een nieuwe toegang in een met zandstenen banden uitgevoerde poortmuur. Boven de deur zit een reliëf met een voorstelling van kinderen.
Het geheel wordt bekroond door een fries met spreuken in cartouches en aan weerszijden van het fronton staan beelden van een weesjongen en -meisje. De meisjesvleugel werd al in 1617 verhoogd.
In 1656 vond verlenging in de richting van de straat plaats, toen men de zogenaamde kerkvleugel bouwde. Naast de jongensvleugel (verhoogd in 1668) verrees in 1627 naar plannen van Hendrick Cornelisz van Bilderbeeck een vleugel met eigen toegangspoortje (nr. 19).
In 1774 werd de middeleeuwse vleugel langs het huidige Van der Sterrepad vervangen door een nieuwe vleugel naar ontwerp van Jan van Warendorp. Aan de binnenplaatszijde heeft deze vleugel een natuurstenen pronkrisaliet in Lodewijk XVI-stijl met de wapens van de gezamenlijke regentencolleges.
Aan de Oude Rijnzijde staat een dorisch zandstenen poortje met burgemeesterswapens (1774).
Aan die zijde bevinden zich ook de regenten- en regentessenkamers, gedecoreerd in Lodewijk XVI-stijl met stucwerk van Jacobus Bianchi en Joseph Verda (1779).
In het gedeelte aan de Oude Rijn was van 1883 tot 1985 de boekhandel en drukkerij E.J. Brill gevestigd.