Gepubliceerd op 02-01-2020

Het voorm. stadhuis in Rhenen

betekenis & definitie

(Markt 20) werd in 1738 ingrijpend verbouwd. Daarbij maakte men twee middeleeuwse panden, waarin sinds 1415 het raadhuis was gevestigd, uitwendig min of meer tot een eenheid door het aanbrengen van een pilastergeleding en rechte kroonlijst met omlopend schilddak.

De leiding van de verbouwing berustte bij de Amsterdamse timmerman Hendrik van Zoelen. Deze gaf onder andere de ingang een houten omlijsting en een bordes met dubbele trap. De schouw in de raadzaal op de verdieping toont het best dat het geheel is uitgevoerd in een eenvoudige Lodewijk XIV-stijl. Interessant is de schouw van de vroegere Logementszaal of Burgerkamer. Daarop is een spreuk van Cicero te lezen: ‘Salus Populi suprema Lex esto’ (Het welzijn van het volk moet de hoogste wet zijn). De ruimte van de 17de-eeuwse vierschaar op de begane grond bleef eveneens bewaard.

Het gebouw heeft tot 1926 als stadhuis dienst gedaan. Aan de hand van de oorspronkelijke bestektekeningen uit 1738 is het pand in 1975-'77 ingrijpend gerestaureerd, waarbij onder andere het oude koepeltorentje opnieuw werd aangebracht.

< >