Bleijerheide. Dit dorp ten zuiden van Kerkrade is ontstaan nabij de Bleijerheiderbeek en wordt voor het eerst vermeld in 1734.
Langs de Bleijerheider- en Pannesheiderstraat ontstond enige lintbebouwing. In 1816 ging de Nieuwstraat van Kerkrade-Holz naar Pannesheide als landsgrens dienen.
Na de Tweede Wereldoorlog is Bleijerheide aan Kerkrade vastgegroeid. Het voorm. franciscanerklooster (Pannesheiderstraat 71) kwam in 1891-'92 tot stand voor de wegens de Kulturkampf uit Duitsland gevluchte franciscanen naar een neogotisch ontwerp van broeder M.
Klein. Haaks op de kloosterkapel aan de straatzijde bevindt zich de kloostervleugel.
In het onlangs gerestaureerde complex is het R.K. jongenspensionaat St. Maria ter Engelen gehuisvest geweest.
Woonhuizen. De rond 1905 gebouwde huizen Nieuwstraat 89-90, 93 en 94 hebben eclectische en jugendstil-vormen.
Het woonhuis Bleijerheiderstraat 46, met jugendstil- en rationalistische details, werd gebouwd in 1917 naar plannen van J.
Jadoul.
Mogelijk ontworpen door C.J. Duykers is het blokvormige huis Pricksteenweg 38 (circa 1920) in Nieuw-Historiserende stijl.
De R.K. St.-Antonius van Paduakerk (Bleijerheiderstraat 165) is een driebeukige kruiskerk met vijfzijdig gesloten koor en een terzijde staande toren met ingesnoerde naaldspits.
Deze kerk met neogotische en zakelijk-expressionistische elementen verrees in 1931-'32 naar ontwerp van A.J.N. Boosten.
De kerk bevat een Klais-orgel uit circa 1890. Tot de inventaris uit de bouwtijd behoren biechtstoelen met zakelijk-expressionistische details, twee in roze marmer uitgevoerde altaren en een oxaal op tufstenen kolommen.
In de doopkapel staat een zwart-marmeren doopvont met koperen deksel. De gebrandschilderde ramen zijn van H.
Jonas.