Gepubliceerd op 02-01-2020

Vennebroek in Eelde-Paterswolde

betekenis & definitie

Vennebroek (Hoofdweg 255, Paterswolde). Deze buitenplaats heeft als kern een neoclassicistisch buitenhuis uit 1848, gebouwd in opdracht van J.H. van Iddekinge (gevelsteen) op de plaats van een ouder 17de-eeuws huis.

Bij de restauratie in 1913, in opdracht van P.A. Camphuis, zijn de opgemetselde dakkapel en het door R.E.O.

Linneman vervaardigde gebrandschilderde glas-in-loodraam in de gang aangebracht. De serre tegen de zuidgevel kwam in 1936 tot stand in opdracht van F.P.J.

Camphuis.In de symmetrisch aangelegde voortuin bevinden zich diverse antieke sculpturen en brokstukken. Aan het begin van de oprijlanen staan twee vroeg-20ste-eeuwse toegangspoorten met gemetselde hekpijlers, beide voorzien van een steen met de bouwdatum en de naam van de opdrachtgever, P.A. Camphuis. De ‘Pottenpoort’ is in 1913 opgericht ter vervanging van een oudere poort en is in verband met een verlegging van de Hoofdweg in 1939 in oostelijke richting verplaatst. De in 18de-eeuwse stijl uitgevoerde vazen op de hekpijlers zijn vermoedelijk reproducties van twee oorspronkelijke vazen die in de 19de eeuw zijn verkocht aan het paleis 't Loo te Apeldoorn. De ‘Leeuwenpoort’ dateert uit 1915 en heeft schilddragende leeuwen op de hekpijlers.

Verder bevinden zich op het terrein een gepleisterd koetshuis met rieten schilddak, voorzien van een ventilatiekanaal, en een gepleisterde boerenschuur met overstekend zadeldak op gesneden schoren. Beide zijn gebouwd rond 1915 en hebben een op de jugendstil en het rationalisme geïnspireerde detaillering.

< >