Overige landhuizen. Het Huis Westerbroek (Hooiweg 214, Paterswolde) is een neoclassicistisch middenganghuis, mogelijk gebouwd in 1842 voor J.H.
Vos van Rijswijk. Het huis is geruime tijd witgepleisterd geweest.
Bij een recente restauratie is het baksteenkleurig geschilderd. Het huis is tegen een heuvel gebouwd.
Het souterrain is daardoor alleen toegankelijk aan de achterzijde. Rond het huis ligt een landschappelijk aangelegde tuin met grote vijver en aan de wegzijde een smeedijzeren hekwerk.
Van het afgebroken huis Rozenburg resteert de voorm. tuinmanswoning (Hoofdweg 259, Paterswolde) uit 1846, een wit geschilderd diep pand met houten geveltopomlijsting. Het pand kreeg het huidige aanzicht bij een verbouwing in 1910-'11.
Huis De Marsch (Hooiweg 198, Paterswolde) is een eclectisch middenganghuis, gebouwd in 1867-'68 voor W.J. Hesselink.
Vanaf 1910 is het huis als boerderij in gebruik geweest.
De daartoe aangebouwde veestalling is na brand in 1985 niet herbouwd.
De landschappelijk aangelegde tuin bevat onder meer een vijver en lanen met beuken en eiken. Huis Hoog Hullen (Oosterbroek 1, Eelde) is een tweebeukig herenhuis met zadeldaken tussen trapgevels, uitgevoerd in vroege neorenaissance-vormen.
Een gevelsteen memoreert de bouw in 1878 in opdracht van de jonkheren F., H. en W.R. Hora Siccama.
Hun vader, W. Hora Siccama, bewoonde het nabijgelegen Huis Oosterbroek.
Na verkoop is het gebouw in 1971 naar plannen van architectenbureau J. Boelens N.V. verbouwd en uitgebreid met moderne vleugels.
Het gepleisterde huis Vosbergen (Vosbergerlaan 35, Eelde) is tot stand gekomen door verbouw van een oorspronkelijk waarschijnlijk rond 1815 in opdracht van H.C. Reinders gebouwde boerderij.
Mej.
W.B.
Groeneveld uit Groningen liet in 1893 het voorhuis van de boerderij verbouwen tot zomerhuis en de schuur in oostelijke richting verlengen. Na haar huwelijk met J.S.
Kraus in 1896 volgden opnieuw verbouwingen en in 1917 werd het geheel tot woonhuis ingericht. Aan een verbouwing in 1925 herinnert een gevelsteen met het opschrift: ‘J.S.K./W.B.K.G. 1925’.
Het echtpaar Kraus-Groeneveld ligt op het terrein begraven. Het parkbos met vijvers en rododendrongroepen is aangelegd tussen 1890 en 1909 naar plannen van J.
Vroom sr. De Braak (Hoofdweg 268, Paterswolde), van oorsprong een laat-17de-eeuwse buitenplaats, is thans een openbaar toegankelijk park met hertenkamp, doolhof en wandelbos met vijvers.
De familie Hesseling liet tuinarchitect L.P. Roodbaard in 1827 een Engelse landschapstuin met vijvers ontwerpen.
In opdracht van J.E. Scholten werd het verwaarloosde buitenhuis in 1889 afgebroken en het goed ingericht als publieke verpozingtuin met een doolhof en inmiddels voor het merendeel verdwenen rustieke bruggetjes, kettingbrug, berceau en verschillende tuinkoepels, waaronder een theekoepel op de plek van het huis.
Het toegangshek, met gemetselde hekpijlers in neorenaissancestijl, dateert uit circa 1895.