Gepubliceerd op 02-01-2020

Oosterbroek in Eelde-Paterswolde

betekenis & definitie

Oosterbroek (Oosterbroek 5, Eelde). Buitenplaats met restanten van een formele en een landschappelijke aanleg.

In de vroege 17de eeuw was Steven Horenkens eigenaar van het goed met een omgracht huis, dat toen bekend stond als de Borchstee. Via vererving kwam het in bezit van W.

Hora Siccama, die de oude havezate in 1836 liet afbreken. Iets westelijker kwam een neoclassicistisch landhuis tot stand, dat in 1922 afbrandde.

Kort daarna verrees in opdracht van E.J.A. Timmerman het huidige gepleisterde, laat-eclectische buitenhuis met souterrain en inzwenkend, afgeplat schilddak.

Van het 19de-eeuwse huis resteren het souterrain en de stoep; de oorspronkelijke zijvleugels zijn niet opnieuw opgetrokken. Nadien is de vensterindeling in de zuidgevel gewijzigd.

Naast het huis, dat momenteel als kantoor in gebruik is, staat een tot kantoorruimte verbouwd koetshuisje uit 1831.De toegang tot het omringende park wordt gemarkeerd door een hekwerk met gemetselde hekpijlers, met daarop de tekst ‘Havezathe Oosterbroek’. In het park bevinden zich rudimenten van het in de 18de eeuw in opdracht van Tonco Modderman aangelegde stelsel van lanen en van het sterrenbos. Ook van de wijzigingen in landschappelijke stijl, uitgevoerd naar plannen van L.P. Roodbaard voor W. Hora Siccama, bleven diverse elementen behouden, zoals de slingerende vijver achter het huis. De heuvel die in de 18de eeuw in de as van het oude huis lag, heeft Roodbaard gebruikt als zichtbeëindiging, gezien vanuit de voorzijde van het 19de-eeuwse huis.

Op deze uitzichtheuvel stond oorspronkelijk een theekoepel. Eind 19de eeuw is een gedeelte van het goed afgescheiden voor de bouw van het Huis Hoog Hullen voor de zonen van W. Hora Siccama. Verspreid op het grondgebied van Oosterbroek bevinden zich enkele gecamoufleerde bunkers, restanten van een Duits legerkamp uit 1940.

< >