(Arabisch) Waarschijnlijke lett. betekenis: het gereciteerde, reciteren. De koran is het heilige boek van de islam . De inhoud er van wordt gezien als het letterlijke woord van Allah , zoals geopenbaard aan zijn profeet Mohammed'. De teksten werden opgetekend door zijn volgelingen , enkele jaren na zijn dood. Zo rond het jaar 650 verzorgde een groep Arabische wetenschappers de definitieve versie.
De koran bestaat uit 114 soera s (hoofdstukken) en beschrijft tot in detail de islamitische gedragscodes. De strekking van de koran is dat er maar één God is en één godsdienst en dat over elk mens geoordeeld zal worden. Zij die hun leven goed hebben geleefd, zullen beloond worden met het paradijs, zondaars en ongelovigen zullen eeuwige verdoemenis in de hel ervaren. Veel verhalen in de koran komen overeen met ver halen uit de bijbel.
Ook Jezus komt erin voor, maar hij wordt niet gekruisigd en ook niet gezien als zoon van God. Moslims kun nen onderling van mening verschillen over de interpretatie van teksten in de koran, hetgeen zich bijv. uit in opvattingen t.a.v. de kleding van vrouwen of de noodzaak van besnijdenis. Aangezien de koran het letterlijke woord van God is, zou die volgens moslims alleen gelezen moeten worden in het klassieke Arabisch waarin die is geschreven, omdat bij vertaling de kans groot is dat betekenissen verloren gaan. Toch zijn er vele vertalingen verkrijgbaar.