(Ook Holi phagua) Het uitbundige lente- en nieuwjaarsfeest van de hindoes, dat overal ter wereld wordt gevierd. In India is dit het jaargetijde dat bo men, struiken en planten uitbarsten in bloesem en kleur. De viering gaat gepaard met vele tradities en gewoonten , vaak van zeer kleurrijke aard.
Overal worden bloemen neergezet, mensen trekken de meest fleurige kleren aan, smeren poeders in allerlei kleuren op hun gezicht, dansen en zingen in de straten en besproeien elkaar met water in tal van kleuren. Tijdens het feest mogen de remmen ietsje losser, traditionele rangen en standen en normen en waarden vallen even weg.
Je mag - wat je maatschappelijke positie ook is - elkaar voor de gek houden met zelfverzonnen boodschappen, nat spatten of voor gek zetten, zonder dat daar sancties op volgen. Het is voor hindoes een feest van bezinning en verbroedering. Ook in Nederland wordt het met overgave en uitbundig gevierd. In Suriname is het een officiële nationale feestdag, die ook door niet-hindoes gevierd wordt. Aangezien de hindoe-kalender evenals de islamitische kalender met maanmaan den rekent, verschilt de vierings datum per jaar.