De naam van een beroemde Duitse familie van groot-industriëlen, die vanaf het eind van de negentiende eeuw een belangrijke rol speelde in de opbouw van de Duitse staalindustrie.
De Krupps waren sinds de zestiende eeuw in Essen aan de Ruhr gevestigd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog produceerde het familiebedrijf wapens voor het Duitse leger. De Krupps verzetten zich heftig tegen de bezetting van het Ruhrgebied in de jaren twintig door Franse en Belgische troepen. Na de machtsovername van de nationaal-socialisten in 1933 werkte de familie met de Wehrmacht samen en schakelde ze weer over op de productie van wapens en munitie. In het kader van Hitlers vierjarenplannen vervaardigde het bedrijf vanaf 1938 ook op grote schaal synthetische producten als benzine en rubber, die Duitsland onafhankelijk moesten maken van de invoer van grondstoffen uit het buitenland.
Tijdens de Neurenbergse processen (1945-46) werd Alfried Felix Alwyn Krupp, die in 1943 de leiding over het bedrijf in handen had gekregen, tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens samenwerken met de nazi's. Op de conferentie van Potsdam (17 juli-2 augustus 1945) besloot men het concern, dat verantwoordelijk was voor het leeuwedeel van de Duitse bewapening, te ontmantelen. Hoewel in 1953 sommige onderdelen van het concern werden ontmanteld, kwam er weinig van de afbraak terecht. De fabrieken van de Krupps waren te belangrijk voor de Duitse wederopbouw om ze te sluiten. In 1951 werd Alfried Krupp vrijgelaten, met als motivering dat de gewijzigde politieke omstandigheden een versterking van de West-Duitse industrie noodzakelijk maakten.
Het concern legde zich toe op de productie van industriële goederen, kernenergie en voedingsmiddelen. Door de economische recessie in het midden van de jaren zestig was Krupp gedwongen financiële hulp van de overheid te aanvaarden, in ruil voor het opgeven van zijn persoonlijke zeggenschap. Het concern werd na de dood van Alfried Krupp (1967) een naamloze vennootschap; het behoort nog steeds tot de toonaangevende Duitse bedrijven.