Lexicon Energiemarkt

Jean-Paul Pinon (2003)

Gepubliceerd op 13-09-2021

Golden share

betekenis & definitie

Aandeel dat aan de houder (vaak de Staat). een vetorecht en eventueel nog andere speciale rechten toekent.

De Staat kan door middel van een golden share nationale strategische belangen onder controle houden. Het vetorecht beperkt zich tot de beslissingen die betrekking hebben deze welbepaalde zaken van strategisch belang.

Het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschap heeft in 2002 drie arresten gewezen over de geoorloofdheid van golden shares. Het betreft C-367/98 Commissie v Portugal, C-483/99 Commissie v Frankrijk en C-503/99 Commissie v België [nog niet gepubliceerd]. Uit deze arresten blijkt dat het Hof van Justitie in beginsel de praktijk van golden shares verbiedt. Golden shares zijn slechts toegestaan indien de volgende uit een drietrapsraket bestaande beoordeling met succes kan worden uitgevoerd.

Ten eerste mag de regeling inzake golden shares geen onderscheid maken tussen eigen onderdanen en onderdanen van andere lidstaten.

Ten tweede is het zo dat ook niet-discriminerende aspecten van golden shares-regelingen in beginsel een beperking van het vrij verkeer van kapitaal (artikel 56 EG-Verdrag). opleveren. Voor een dergelijke beperking kan echter een rechtvaardiging bestaan. Mogelijke rechtvaardigingsgronden zijn de in artikel 58, eerste lid, EG-Verdrag genoemde redenen en dwingende redenen van algemeen belang. De arresten van het Hof van Justitie maken duidelijk dat het algemeen financieel belang van een lidstaat geen rechtvaardiging oplevert voor golden shares. Het veilig stellen van de bevoorrading van een land met aardolieproducten dan wel meer in het algemeen met energie in geval van een crisis is daarentegen blijkens de rechtspraak van het Hof van Justitie een reden van openbare veiligheid die een beperking van het vrij verkeer van kapitaal rechtvaardigt.

Ten derde moet de regeling inzake golden shares geschikt zijn ter verwezenlijking van het gestelde doel en mag de regeling niet verder gaan dan noodzakelijk is ter bereiking van dat doel (deze test wordt in het Europees recht met rule of reason aangeduid).

Vergelijk: E: corporate governance.

< >