spiermassa, bindweefsel, enz., v. menschen en warmbloedige dieren; de voedingswaarde v/h vleesch dezer laatsten (runderen, varkens, schapen, enz.), berust o/h gehalte aan eiwit en minerale zouten en beweegt zich tusschen 98 (100 g mager rundvleesch) en 125 (100 g mager varkensvleesch) calorieën. Het bevat gemiddeld 75% water en 25% vaste stoffen (ca. 8/10 eiwit en 3—7,5 minerale zouten).
De voedingswaarde hangt voorts af v/d wijze v. toebereiding. De Vleeschkeuringswet bevat zeer strenge bepalingen betreffende het toezicht o/h vleesch, dat het abattoir verlaat, om m/h oog o/d volksgezondheid te voorkomen, dat i/h vee levende parasieten, b.v. → trichinen, en ziekten, waaraan het vee onderhevig is, o/d mensch worden overgebracht. In de laatste jaren heeft de export v. bevroren vleesch uit Australië, Z.-Amerika, enz., groote afmetingen aangenomen. Voorts wordt het gerookt, gezouten en geconserveerd gebruikt.