1. Oude naam voor de zuidelijke grietenij van het Westerkwartier, de tegenwoordige gemeenten Leek en Marum tezamen.
De oude hoofdplaats van Vredewold-Oosterdeel was Tolbert, van Vredewold-Westerdeel Nuis. In Vredewold-Oost lagen naast Tolbert Midwolde, Lettelbert, Oostwold en Lagemeden, in Vredewold-West naast Nuis Lucaswolde, Noordwijk, Marum en Niebert. De heer van Nienoord werd in 1531 (erf)grietman; goedgekeurd door Karel van Gelre.Vredewold is evenals Langewold een zandrug met veenvorming aan de randen. Van de zandrug waren oorspronkelijk grote delen met (hoog)veen bedekt. De meeste nederzettingen waren dan ook veenontginningen van de vroege Middeleeuwen (vgl. namen op -wolde).
2. Polder in de gemeente Leek, ook: Polder Vredewold; hierin ligt het dorp Oostwold en de boerderij Vredenwold. De polder is ingesloten door het Hoendiep in het N., het Lettelberterdiep in het W., de Munnikesloot in het O. en het Leekstermeer in het Z. Ze wordt doorsneden door de rijksweg A7. Ten Z. van deze weg liggen de Lettelberterpetten ten O. van de boerderij Vredenwold.
Lit.: C. Reijntjes, Uit Vredewold: aardrijkskundige en geschiedkundige beschrijving van het landschap Vredewold (Leek 1980); W.T. Vleer, Duizend jaar Vredewold en een halve eeuw Coöp. Zuivelfabriek ‘Zuidelijk Westerkwartier’ (z.p. 1968); J. Sijbolts, Geschiedenis van Vredewold (Leek 1957).