Nieuwe Groninger Encyclopedie

P. Brood, A.H. Huussen en J. van der Kooi (1999)

Gepubliceerd op 20-09-2021

Provinciale groninger courant

betekenis & definitie

Oorspronkelijk verschenen als De Ommelander Courant; het eerste nummer kwam op 9 oktober 1787 uit. De krant is uitgegeven op instigatie van de Ommelander Staten.

De rivaliteit tussen Stad en Ommelanden (Fivelingo, Hunsingo en Westerkwartier) was een belangrijke reden waarom de Ommelander heren het initiatief tot een eigen krant namen. Bovendien hadden zij weinig vertrouwen in de overige Groninger kranten vanwege de 'menigvuldige onwaare berichten, waarmede deze zijn opgevuld’. Hun argwaan zal vooral de berichtgeving in de Groninger Courant betroffen hebben, waarvan de toon te patriottistisch gevonden werd. Drukker werd Leonard Bolt te Hoogkerk, die de opdracht kreeg de krant op dinsdag en donderdag te laten verschijnen; in ieder geval moesten de marktprijzen van granen, boter en andere producten die voor de ‘Ingesetenen deser Provincie’ van belang waren, worden gepubliceerd. Al spoedig bleek Hoogkerk niet de ideale plaats van uitgave en verhuisde drukker Bolt naar een eigen terrein nabij het Ommelander Huis in de stad Groningen. Later werd de drukkerij naar de Herestraat en vervolgens naar de Oude Ebbingestraat verplaatst.

Overigens was Bolt meer op de hand van de patriotten dan zijn subsidiënten lief was. Met de uitgave van De Onverwachte Courier probeerde Bolt verdere onaangenaamheden te vermijden. De radicale toon die hij in dit blad aansloeg, bracht hem echter zelfs korte tijd in de gevangenis. Na de dood van Bolt in 1806 trad Mattheus van Heijningen Bosch als uitgever op. Meer dan het volgen van de lijn die de Franse autoriteiten aangaven, zat er voor de Ommelander Courant niet op. Van 1811 tot 1814 was er van een zelfstandige koers helemaal geen sprake meer: de krant verscheen in deze jaren als Staatkundig dagblad van het departement van de Wester-Eems. In 1814 heette zij eerst nog Staatkundig Dagblad van de provincie Groningen en daarna Provinciale Groninger Courant.Van Heijningen Bosch wilde er een krant voor de hele provincie van maken. Na zijn dood in 1821 bleef zijn familie nog lange tijd aan het roer staan. Na de afschaffing van het dagbladzegel in 1869 werd de ‘Provinciale’ een dagblad. De koers was toen tamelijk behoudend geworden. Zo was er in de sociale kwestie nauwelijks sprake van begrip voor de agitatie van de arbeidersbeweging, wat aan haar populariteit overigens weinig afbreuk deed. Maar aan het eind van de 19de eeuw braken er met de komst van het Nieuwsblad van het Noorden somberder tijden aan.

Eerst werd nog geprobeerd met een verlaging van de abonnementsgelden en daarna met de uitgave van zowel een ochtend- als een middageditie het tij te keren. Gedurende de volgende jaren bleef het moeilijk de krant rendabel te houden. Op 2 oktober 1933 werd de Provinciale Groninger Courant overgenomen door het Nieuwsblad van het Noorden. Een kleine twee jaar bleef zij nog als zelfstandig dagblad verschijnen, maar in mei 1935 ging zij tenslotte op in het Nieuwsblad.

[Van der Veen]

Lit.: Tammeling, De krant bekeken.

< >