Nieuwe Groninger Encyclopedie

P. Brood, A.H. Huussen en J. van der Kooi (1999)

Gepubliceerd op 20-09-2021

Groninger courant

betekenis & definitie

In 1742 door de Groninger boekdrukker en vaandrig van het burgerregiment, Jacob Sipkes, opgerichte krant. Op 4 januari 1743 verscheen het eerste nummer van de Geoctrojeerde Groninger Courant.

In het tweede nummer heette ze Opregte Nieuwe Groninger Courant, vanaf 1748 Opregte Groninger Courant en vanaf 1778 Groninger Courant. Ze was de eerste algemene krant van Noordoost-Nederland en kwam tweemaal per week uit. Redacteur was de diaconie-geneesheer Nathanaël Remkes. Het stadsbestuur hield toezicht op de inhoud. De krant voegde zich lange tijd naar de wens van de stedelijke autoriteiten en was vooral gericht op snelle nieuwsvoorziening van internationale gebeurtenissen. Ook werden berichten van schepen die de Sont passeerden, opgenomen.

Na de dood van Remkes voerde de reislustige Gerard Nicolaas Heerkens kort de redactie. Daarna nam Sipkes zelf de redactie over. Na diens dood kwam de krant via zijn dochter in handen van de familie Hoitsema. Deze raakte in conflict met het stadsbestuur over een ongebruikelijk hoge heffing. Een belangrijke concurrent als de Ommelander Courant werd daar niet door getroffen. In 1811 kwam er bij keizerlijk decreet een einde aan de krant.

Onder verschillende namen verschenen er opvolgers, maar in 1814 was de Groninger Courant terug. In de 19de eeuw werd de koers geleidelijk aan progressiever. Dat bleek onder andere uit de positieve opstelling tegenover de sociale kwestie. In 1869, na de afschaffing van het dagbladzegel, werd de Groninger Courant een echt dagblad. De concurrentie nam toe. Op 8 november 1878 rolde het laatste nummer van de persen.

Een dag later verscheen bij drukkerij J.B. Wolters de ‘nieuwe’ Groninger Courant. Maar succes bleef uit, ook toen zij een ochtendkrant werd. In 1899 nam de Firma Van Heijningen Bosch & Co. de krant van Wolters over. Via overnames door de Provinciale Groninger Courant (1919) en het Nieuwsblad van het Noorden (1935) kwam er een einde aan Groningens oudste algemene krant.Lit.: C. Hoitsema, De drukkersgeslachten Sipkes en Hoitsema en de Groninger Courant (Groningen 1953); Tammeling, De krant bekeken.

< >