Al of niet mousserende wijn uit het zuidwesten van Frankrijk
Het stadje Limoux, vlak bij Carcassone, produceert 2 verschillende wijnen uit dezelfde druivesoort. De mousserende heet Blanquette de Limoux of Limoux Nature, de niet-mousserende wijn heet Vin de Blanquette. Beide moeten bereid zijn uit ten minste 70% Mauzac-druiven, ongeveer 20% Cépages-Mauzac en eventueel maximaal 20% Chardonnay en Chenin. De wijnen komen uit een precies omschreven gebied van 42 gemeenten met Limoux als centrum.
De eerstgenoemde heeft een zekere reputatie verworven. Hij heeft een alcoholgehalte van ten minste 10% en ondergaat, net als de Champagne, een tweede gistingsproces in de fles. Dank zij de zorg van kundige wijnspecialisten is de kwaliteit van deze mousserende wijn recentelijk aanzienlijk verbeterd.
De kleine hoeveelheid niet-mousserende wijn uit deze streek moet eveneens 10% alcohol bevatten en is over het algemeen toch ook enigszins prikkelend. De Limoux produceert in totaal jaarlijks gemiddeld 50 000 hl op een oppervlakte van 2000 ha.
→ LANGUEDOC