SOLFÈGE
(Fr.), v., (muz.) zangoefening op de namen van de toontrappen; vooral bestemd om eerstbeginnenden te oefenen in vastheid op de intervallen en in zuivere intonatie; ook solmisatie.
Van Dale Uitgevers (1950)
(Fr.), v., (muz.) zangoefening op de namen van de toontrappen; vooral bestemd om eerstbeginnenden te oefenen in vastheid op de intervallen en in zuivere intonatie; ook solmisatie.
A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)
[Fr., van It. solfeggio, van sol en fa, z.a.] zangoefening zonder tekst op klinkers of de namen van de noten (oorspr. op solfa), solmisatie.
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
S. van Ameringen (1962)
zangoefening voor ontwikkeling van het gehoor en de melodisch-ritmische slagvaardigheid en trefzekerheid.
Jacon Kramers Jz (1948)
(Fr.) (It. solfeggio), v. oefening voor het gezang, doch zonder tekst, alleen op vokalen of noten. solfeggiëren, solfiëren, de toonladders zingen; een muziekstuk niet met de woorden, maar met benoeming v. d. noten zingen. solicito, (It.) treurig, bedroefd.
E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)
oorspronkelijk zangoefening met gebruik van de namen van de solmisatietoonladder, tevens oefening in het toontreffen, is tegenwoordig de naam voor de systematische gehoorontwikkeling, die als leervak op het rooster van de conservatoria is ingevoerd (zie muziek, solfège).
M. J. Koenen's (1937)
v. (Fr. [It. solfeggio]: muz. oefening voor het gezang zonder tekst, alleen op noten en vokalen; uur, dat solfège onderwezen wordt).
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: