zomertijd.
tijdens de zomermaanden aangehouden tijdregeling, waarbij de klok ten opzichte van de standaardtijd een uur naar voren wordt gezet om beter gebruik te kunnen maken van de uren dat het licht is; zomertijd.
Voorbeelden:
De zomertijd (of zomeruur) begint in de EU op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober. Dit gebeurt in alle lidstaten op hetzelfde moment. In België en Nederland is dat 's nachts om 2 uur wintertijd (of winteruur; MET). In het voorjaar betekent dat dat de klok van 2 uur MET wordt omgezet naar 3 uur MEZT, zodat de nacht een uur korter duurt. In het najaar wordt de klok om 3 uur MEZT teruggezet naar 2 uur MET, zodat we een uur langer kunnen slapen (de tijdspanne tussen 2 en 3 uur komt immers tweemaal voor).
http://hemel.waarnemen.com/aarde/zomertijd.html#2013, 2013
Dit betekent bijvoorbeeld voor het onderwijs, waar pedagogisch ook nefaste gevolgen voorkomen door het zomeruur, dat men in de maanden met de kortste dagen (november, december, januari en februari) maximum 5 of 6 lesuren per dag zou hebben.
De Standaard, 1995
Verder wordt er tijdens de maanden dat het zomeruur van kracht is eens per maand een tocht georganiseerd voor de leden en de patiënten, dit om alle leden met elkaar in contact te brengen.
http://www.nvz.be/hist.htm
De zwaarste politieke prestatie van de laatste jaren is zoiets als de invoering van het zomeruur geweest.
Frans Verleyen, Het beleg van Brussel, 1979