astronomisch verschijnsel.
astronomisch verschijnsel dat jaarlijks plaatsvindt rond 21 december wanneer de zon haar laagste boog aan de hemel beschrijft en op ons halfrond met de kortste dag de winter inluidt om vervolgens in haar schijnbare baan een geleidelijk hogere stand boven de horizon in te nemen.
Voorbeelden:
Op 20 juni komt de zon op zijn hoogste punt ten noorden van de evenaar. De zon staat dan loodrecht boven de zogenaamde kreeftskeerkring. De dag op het noordelijk halfrond duurt het langst, en het is zomerzonnewende. Op de winterzonnewende (21 december) staat de zon het verst naar het zuiden en is de dag op het noordelijk halfrond het kortst, het is nu dus zomer op het zuidelijk halfrond. De zon staat dan boven de steenbokskeerkring.
http://www.astronomie.nl/media/medialibrary/2012/10/ANW_astronomie.pdf
Winterzonnewende (21 december): Wanneer de zon haar laagste boog aan de hemel vormt en de dagen het kortst en het koudst zijn. Rond deze tijd komt de zon het verst zuidwaarts op en gaat ze het verst zuidwaarts onder vergeleken met eender welke andere dag van het jaar.
http://www.myibizavilla.com/nl/ibiza-zonsondergangen-en-zonsopgangen-vanuit-de-zee.htm, 2011
De oude Germanen vierden lang voor de komst van het christendom het joelfeest. Voor hen was was dit een van de belangrijkste, langste en grootste feesten. Dat feest begon met het begin van de winter, de winterzonnewende of het wintersolstitium op 21 december, de langste nacht en kortste dag. Na de zonnewende blijft de zon drie dagen vrijwel stil staan. Daarna begint de zon weer aan de hemel te stijgen en worden de dagen weer langer.
http://www.arendlandman.nl/2011/12/de-twaalf-heilige-nachten-en-de-13-heilige-dagen-tussen-kerst-en-driekoningen-of-epifanie-handreiking-voor-innerlijke-beleving-van-kersttijd-en-de-12-heilige-nachten-innerlijke-vernieuwing/, 2011
Bij de Franken werd de Midwintertijd Wolfsmaand genaamd, verwijzend naar de meest duistere periode van het jaar, wanneer de Zon - zo geloofde men - opgeslokt werd door een wolf. Hier wil ik even verwijzen naar het sprookje Roodkapje. Roodkapje die de Zonnegodin moet voorstellen wordt door een wolf opgeslokt (Midwinter), nadien wordt ze bevrijdt door een jager (Wodan). Dit verwoordt op treffende wijze het natuurfenomeen van de winterzonnewende.
http://www.traditie.be/artikels.html