Gents stoofgerecht met kip of vis.
Vlaams stoofgerecht, oorspronkelijk afkomstig uit Gent, dat wordt bereid met kip of vis, groenten, aardappelen en room.
Voorbeelden:
Tot voor kort was ook in Vlaanderen de Franse keuken dominant. Nu prijken in steeds meer toprestaurants typisch Vlaamse gerechten op de kaart: tomaat met garnalen, konijn met pruimen, stoverij of hutspot. Toppers zijn ook paling in een grasgroene saus of waterzooi, een Gentse stoofpot met vis of kip.
http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/overheid/vlabroch_n/inhoud.htm
Deze kip heeft wat meer vet dan de jonge versie die speciaal voor het vlees gekweekt werd. Ze is ideaal om een heerlijke bouillon van te trekken, terwijl het gekookte vlees ideaal is voor waterzooi, vol-au-vent en dus voor "koninginnenhapjes", de pasteitjes die met vol-au-vent gevuld worden.
http://www.xquis.com/_scripts/search_products.pl?query=17
Tenslotte gingen we ook naar de Bouillon Racine waar je behalve een Belgische keuken - waterzooi, garnaalkroket, Duvel en Kriek - ook het schitterend meubilair van de Brusselse Agnès Emery en de kelnersschorten van Dries Van Noten kunt bewonderen.
De Standaard, 1996
Martini buiten op het terras. Wandelingetje rond de vijver. Arm om mijn schouders. Cadeautje openmaken: onder de treurwilg nota bene. De verzamelde gedichten van Emily Dickinson. En dan naar binnen voor de waterzooi. Hij is zo lief.
Luuk Gruwez, Lucky Star, 1997