vragend woord.
woord waarmee een vraagzin, een open vraag wordt ingeleid, zoals hoe, hoeveel, waar, waardoor, waarmee, waarom, wat of wie; vragend woord.
Voorbeelden:
Vragen kunnen worden ingeleid door een vraagwoord (wie, welke, waar, etc.) of een voorop geplaatst werkwoord.
http://lands.let.kun.nl/cgn/doc_Dutch/topics/version_1.0/annot/orthography/ort_prot.pdf/URL, 2000
De fout wie hun eigenlijk maken. Madrid wie denk ik de beste ploeg heb. Wat is hier aan de hand? Taalvervuiling of taalvernieuwing? En waarom doet Cruijff dit eigenlijk? Niet omdat hij nu zo origineel wil zijn. Waarschijnlijk weet hij helemaal niet dat hij dit doet. Welk onbewust proces brengt hem ertoe om de betrekkelijke voornaamwoorden die en dat te vervangen door de vraagwoorden wie en wat?
http://www.meertens.nl/
Allo's zijn dommer dan gewone mensen, dat weet iedereen. Allo's zijn zo dom omdat Nederlands voor hen een tweede taal is en ze dus in de knoop komen met bijvoorbeeld vraagwoorden. Allo's worden daarom NT2'ers genoemd. NT2 = Nederlands als tweede taal.
NRC, 1995
Ik heb nog meer geleerd: aan algemene taalvaardigheid mankeert het veel NT2'ers niet, de problemen zitten in de schooltaalvaardigheid. Op school, daar struikelen ze over de vraagwoorden, dan breekt het gebrek aan idioom op, op die plek onderscheiden ze de signaalwoorden niet. Signaalwoorden zijn de woorden 'daar', 'dan' en 'op die plek'.
NRC, 1995
Het Engels kent 8 vraagwoorden: who, whose, what, when, where, which, why, how.
http://wp.digischool.nl/engels/oefenen/grammatica/grammatica-over-woorden/een-vraag-stellen-met-een-vraagwoord/
Een ervaren journalist kent het belang van de vijf belangrijkste vraagwoorden: wie, wat, wanneer, waar en waarom.
https://books.google.nl/books?id=2scdGiMpe2QC&pg=PA66&lpg=PA66&dq=vraagwoord&source=bl&ots=TnYN32WoDl&sig=ig4VF1Btwzh8Va_T21ePt2LcE0c&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwj7hpHCiu7YAhUrCcAKHRwyBzE4PBDoAQgsMAE#v=onepage&q=vraagwoord&f=false, 2012