Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 29-10-2020

olifantspitsmuis

betekenis & definitie

Afrikaans zoogdier.

Afrikaans zoogdier met een geelgrijze tot roodbruine vacht met een witte of lichtgrijze onderkant, een spitse snuit die lijkt op een slurf van een olifant, een lange staart, grote, ronde ogen en lange, zeer slanke poten, dat leeft in een groot aantal leefgebieden, van woestijnen en rotsachtige gebieden tot savannes en tropische regenwouden; springspitsmuis.

Voorbeelden:
De springspitsmuizen zijn een groep zoogdieren die ook wel eens de olifantspitsmuizen worden genoemd. Ze komen enkel voor in Afrika en eten vooral insecten. Ze hebben een lange snuit en lange achterpoten. Die gebruiken ze om flinke sprongen te maken. Ze lijken op spitsmuizen, maar zijn duidelijk groter. Hun snuit is lang en lijkt wat op een klein slurfje.
http://diertjevandedag.classy.be/zoogdieren/orde_springspitsmuizen.htm

Olifantspitsmuizen komen alleen voor in Afrika. Ze speuren met hun lange, gevoelige snuiten naar insecten en houden zich meestal schuil in rotsspleten, kuilen, holle bomen of termietenheuvels. De dieren bewegen zich voort met kleine sprongetjes en hebben waarschijnlijk om die reden verlengde achterpoten ontwikkeld.
https://www.nu.nl/wetenschap/3814073/nieuwe-olifantspitsmuis-ontdekt-in-afrika.html, 27 juni 2014

Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuw soort olifantspitsmuis ontdekt in Afrika. Het nieuw ontdekte dier heeft net als andere olifantspitsmuizen een opvallende lange snuit, maar is relatief klein en beschikt over een typische roestkleurige vacht. Ook op genetisch gebied wijkt de olifantspitsmuis af van andere soorten.
https://www.nu.nl/wetenschap/3814073/nieuwe-olifantspitsmuis-ontdekt-in-afrika.html, 27 juni 2014

'Wij zeggen heel verschrikkelijke dingen. We beweren dat de goudmol nauw verwant is aan de olifant. En we weten ook zeker dat de olifantspitsmuis in dezelfde stamboom zit als de olifant. Voor zoogdierkundigen is dit te gek voor woorden', aldus prof. dr. W.W. de Jong, verbonden aan de vakgroep Biochemie van de Katholieke Universiteit Nijmegen.
https://www.nrc.nl/nieuws/1997/08/16/opschudding-in-het-dierenrijk-zeekoe-blijkt-verwant-7364388-a127835, 16 augustus 1997

< >