communistisch boerderijbedrijf.
collectieve boerderij in de voormalige Sovjet-Unie met een relatieve autonomie, waar bezittingen en productiemiddelen gemeenschappelijk toebehoren aan de coöperatie en deze verantwoordelijk is voor de werkplanning en de verdeling van de opbrengsten; communistisch boerderijbedrijf.
Voorbeelden:
Tegen het einde van het eerste vijfjarenplan is driekwart van het land ondergebracht bij een collectieve boerderij (een kolchoz) of een staatsboerderij (een sovchoz). Een sovchoz concentreert zich doorgaans op één gewas of één soort vee en heeft werknemers in dienst, die, net zoals arbeiders in een fabriek, een vast loon krijgen uitbetaald. De sovchozen zijn voorlopig veruit in de minderheid. Een veel belangrijkere rol spelen de kolchozen, coöperaties die het akkerland van een dorpsgemeenschap omvatten. Een kolchoz is niet alleen een economische, maar ook een sociale eenheid, die voor de families van de gemeenschap zaken moet regelen als huisvesting, kleuteropvang en ontspanning in de avonduren.
http://www.blikopdewereld.nl/geschiedenis/europa/rusland/799-deel-5a-de-geschiedenis-van-rusland-en-de-sovjet-unie
De wijngaarden op de oevers van de Dnestr [...] behoorden tot de omwenteling in de voormalige Sovjet-Unie tot sovchozen en kolchozen, immense landbouwbedrijven waarvan de opbrengst hoofdzakelijk naar de staat vloeide.
NRC, 1993
De Socialisten streven naar handhaving van de staatseconomie, terwijl de PDA in woorden de markteconomie voorstaat - zij heeft in het Parlement ingestemd met de wettelijke basis van de privatisering van de landbouw. Maar in feite houdt de PDA, met veel voorzitters van kolchozen onder haar leden, de boeren tegen die hun stuk grond terugvorderen van de kolchozen.
NRC, 1994
Voor de agrarische sector betekende de afschaffing van het communisme dat de grote collectieve boeren staatsbedrijven (sovchozen en kolchozen) verdwenen. Als gevolg hiervan is de agrarische productie sinds 1991 met 50 procent gedaald. Boeren mochten voortaan grond in privé-bezit hebben en bewerken naar eigen inzicht.
http://www.atlcom.nl/, 1997