kapokboom.
grote tropische boom met vlokkig zaadpluis dat bekend is onder de naam kapok; kapokboom.
De boom wordt geassocieerd met wintireligie en veel mensen zijn bang om hem om te hakken. Vaak worden er aan de voet van de boom offers gelegd omdat men denkt dat hij omringd is met geesten. De naam van de boom is een verbasterde vorm van Engels cottontree. De Engelse naam heeft de boom te danken aan de kapok die op katoenvezel lijkt.
Voorbeelden:
De wilde kapokboom of kankantri is de hoogste boom van Suriname. Sommige zijn meer dan vijftig meter hoog. De boom heeft wijde vertakkingen en brede plankwortels. Aan de kust werd de kankantri vroeger gebruikt als afrastering voor de plantages. Zo konden de plantagebazen gemakkelijk hun terrein overzien.
http://aboengbianca.blogspot.nl/2009_10_16_archive.html, 16 oktober 2009
Uit de pegelvormige vruchten steekt een plukje witte watten: de kapok. Deze zachte vezels, die bestaan uit de haren op de zaden, worden onder meer gebruikt als vulling voor kussens en vesten. Tegenwoordig wordt voor die toepassing steeds vaker synthetisch materiaal gebruikt. Deze boom is in Suriname bekend als kankantri(e) en speelt een rol in veel Anansitori, verhalen over de spin Anansi.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kapokboom
In zijn boek Alabi's world reconstrueert antropoloog Richard Price de geschiedenis van de Hernhutters onder de Saramaccaners. Een van de eerste dingen die deze streng protestante zendelingen in het binnenland deden was het omhakken van de kankantri (Ceiba pentandra), de heiligste boom in Suriname.
https://bushblogsuriname.wordpress.com/2013/07/23/kankantri/, 8 juli 2013
Boven het verste rijtje kankantri's, in zuidelijke richting, kraste een bliksemflits door de grauwe lucht.
https://books.google.nl/books?id=BYRyAAAAQBAJ&pg=PT265&lpg=PT265&dq=%22kankantri's%22&source=bl&ots=hRbcdruD-5&sig=yHZq9sNORxBkOGOIuvpRXu4wnts&hl=nl&sa=X&ved=0CC8Q6AEwA2oVChMI567ixtzQyAIVCEYUCh3kMwAx#v=onepage&q=%22kankantri's%22&f=false, 2013