ziekenhuis.
instelling waar zieken met uiteenlopende aandoeningen worden opgenomen om te worden behandeld en verzorgd door een team van medische specialisten en verpleegkundigen; ziekenhuis.
Een hospitaal was oorspronkelijk een gastenverblijf waar ook zieken verzorgd werden. Van die oorsprong zijn nog sporen te vinden in hedendaagse historische teksten. Als synoniem voor ziekenhuis raakt het woord geleidelijk in onbruik, vooral in Nederland, maar ook in België. Het blijft vooral gebruikelijk in specifieke contexten. Militaire ziekenhuizen en ziekenhuizen te velde blijven de naam hospitaal voeren, evenals noodziekenhuizen bij rampen, verzorgingsinstellingen die geleid worden door kloosterorden of liefdadige instellingen, en sommige algemene ziekenhuizen die de naam bewaard hebben uit hun historische traditie. Ook ziekenhuizen in het buitenland worden wel vaker aangeduid als hospitaal, mogelijk vanwege de plaatselijke benamingen: Engels hospital en Frans hôpital.
Voorbeelden:
Hij werd krijgsgevangene en na een week in het hospitaal te hebben gelegen werd hij naar huis gestuurd.
Rico Bulthuis, De koorddanseres en andere herinneringen, 1985
Vooral de abdij, de westgevel van de ziekenzaal en de in het verlengde daarvan gebouwde afsluitmuur in Doornikse steen bepaalden vanuit de stad de aanblik van de Bijloke. Die ziekenzaal is wereldwijd bekend dankzij de immense open bekapping van eikenhout met spanten in drielobvorm. Ze wordt doorgaans samen genoemd met de middeleeuwse hospitalen van Tonnerre, Lübeck, Chichester en het iets recentere van Beaune.
http://www.culturelestudies.be/citymarketing/hendrikdefoort.htm, 2003
Toen men in Congo een schitterend modern ziekenhuis inrichtte met alles er op en er aan, vol hygiëne en de nieuwste medische snufjes, verkozen onze zwarte medemensen toch het ouderwetse, vieze hospitaal van Albert Schweitzer in Lambaréne, want Schweitzer had, zeiden ze, grotere magie.
Jan Gerhard Toonder, De dronken kanarie, 1975
In de provincie Groningen is bij vijf mensen de zeldzame ziekte hepatitis E vastgesteld [...]. Er zijn drie gevallen geconstateerd bij senioren, aldus woensdag internist W. Jaspers van het St. Lucas Ziekenhuis in Winschoten, het hospitaal waar het virus opdook.
De Telegraaf, 2003
In de ondergrondse kazerne zijn de volgende ruimtes - het hospitaal voor gewonden en zieken - zes slaapzalen voor ieder 24 soldaten [...] - de kantine (foyer) met door Amerikaanse soldaten getekende muurschilderingen (1944) [...] - twee gevangeniscellen. Alle kamers hadden elektrische verwarming en ventilatie.
http://home.hccnet.nl/hans.vermeulen/fermont/nl/mainframe.htm
De meeste AA-leden uit de beginperiode waren heel ziek. Hun drinkgewoonte had hen gebracht in hospitalen, klinieken, sanatoria of gevangenissen.
http://www.stoppen.be/wat_is_aa.htm
Het Diaconessenhuis Meppel werkt in samenwerking met de Bedrijfsmilieudienst Drenthe (BMD) aan een volledig milieuzorgsysteem. Dat wil zeggen dat binnen de organisatie een plan wordt gemaakt waardoor de belasting van het milieu geminimaliseerd wordt. Momenteel heeft [...] één op de vijf hospitalen in Nederland een dergelijk systeem in werking.
Meppeler Courant, 1995
De slachtoffers worden behandeld in het calamiteitenhospitaal onder het Academisch Ziekenhuis, dat 400 bedden beschikbaar heeft voor opvang in tijden van oorlog en andere rampspoed. In het echt werd het hospitaal gebruikt voor de behandeling van gewonden van de Faro-ramp en de explosie in de Culemburgse vuurwerkfabriek.
NRC, 1993
Dan zijn de witte brigade-mannen uit de poort gekomen en hebben hem binnengesleurd en dan naar het hospitaal gebracht, met een gescheurde long en zijn milt kapot natuurlijk omdat er daar een rib in gespietst is.
Hugo Claus, Het verdriet van België, 1983