astronomisch verschijnsel.
astronomisch verschijnsel dat jaarlijks plaatsvindt rond 22-23 september wanneer de zon loodrecht boven de evenaar staat, het noordelijk en zuidelijk halfrond van de aarde evenveel zonlicht ontvangen en dag en nacht in de hele wereld even lang duren.
Voorbeelden:
Kenmerken van de nachteveningen. Kenmerk: Waar op aarde (op welke breedte) vallen de zonnestralen loodrecht in? Lentenachtevening: op de evenaar. Herfstnachtevening: op de evenaar. Kenmerk: Welk halfrond krijgt het meeste zonnestraling? Lentenachtevening, herfstnachtevening: beide evenveel. Kenmerk: Wat is kenmerkend aan de duur van de dag ten noorden van de noordpoolcirkel? Lentenachtevening: 12 uur. Herfstnachtevening: 12 uur. Kenmerk: Wat is kenmerkend aan de duur van de dag ten zuiden van de zuidpoolcirkel? Lentenachtevening: 12 uur. Herfstnachtevening: 12 uur.
http://aardrijkskunde.dbz.be/graad3/kosmografie/4_de_bewegingen_van_de_aarde_in_het_zonnestelsel_aardrevolutie_verbetering.html, 2007
Kenmerken van de nachteveningen [...]. Kenmerk: Wanneer valt de eerstvolgende nachtevening (equinox) van dit type? Lentenachtevening: 20 maart 2008. Herfstnachtevening: 22 september 2008. Kenmerk: Hoeveel uren daglicht (tijdsduur tussen zonsopkomst en zonsondergang) zijn er op 60 °NB? Lentenachtevening: 12 uur. Herfstnachtevening: 12 uur. Kenmerk: Waar duurt de nacht precies 12 uur? Lentenachtevening: overal. Herfstnachtevening: overal.
http://aardrijkskunde.dbz.be/graad3/kosmografie/4_de_bewegingen_van_de_aarde_in_het_zonnestelsel_aardrevolutie_verbetering.html, 2007