iemand die dieren fokt.
iemand die zich, voor zijn beroep of uit liefhebberij, bezighoudt met het fokken van dieren.
Voorbeelden:
Geef uw kitten geen beetjes melk of stukjes vlees als snoeperijtjes. Een katje wordt al gauw overvoerd met alle nare gevolgen van dien. De fokker behoort u een duidelijk voedingslijstje mee te geven. Houd u daaraan, vooral de eerste maanden.
http://home2.pi.be/denoo/angorakonijnen,cavia,perzische-katten,aanschaf-perzische-katten.htm
In de krant zijn diverse advertenties te vinden waar hondjes worden aangeboden. Wanneer het hier gaat om een fokker of liefhebber die een nestje aanbiedt dat met liefde en zorg is grootgebracht hoeft er geen probleem te zijn om eens een kijkje te nemen bij deze hondjes. Wanneer het gaat om iemand die veel verschillende rassen aanbiedt, moet men al oppassen dat het niet gaat om een broodfokker, iemand die de rassen fokt die momenteel in de mode zijn en weinig tijd besteed aan het grootbrengen van de hondjes.
http://www.doggy.net/raskeuze-frame.htm
De puppies moeten levendig zijn en niet hangerig. Vraag bij de fokker om de inentingspapieren. Als het goed is zijn de hondjes ingeënt en ontwormd.
http://www.doggy.net/raskeuze-frame.htm
Verder heb je de fokkers, beroeps en liefhebbers. De eerste groep moet een diploma en vervolgens een vergunning hebben. Liefhebbers ook, als ze meer dan drie nesten per jaar fokken.
Meppeler Courant, 1995
Maar ook minder betrouwbare personen kunnen deze sites gebruiken om hun "handel" aan de man te brengen. We hebben het hier dan over onkundige mensen die zomaar een nestje fokken (ook wel "pretnestfokkers" genoemd), malafide dierenhandelaren en zogenaamde "broodfokkers", fokkers die slechts fokken voor het geld en daarbij niet bepaald de gezondheid en het welzijn van het dier als hoogste prioriteit hebben. Ze worden in het rattenwereldje ook wel "vermeerderaars" genoemd.
http://ratworld.xs4all.nl/ratsewer/kwestie/kwestie1.htm, 2001
'De fokkers gaan tegenwoordig heel selectief te werk. Vroeger gingen ze met alles wat ze op stal hadden naar de keuring, nu halen ze alleen de beste paarden tevoorschijn.'
Meppeler Courant, 1995
Zelfs wanneer een hond vrij is van HD wil dat nog niet zeggen dat de hond geen erfelijke factoren in zich kan hebben en kan door geven aan zijn of haar nageslacht. Per ras zullen de fokkers dan ook gezamenlijk (binnen de rasvereniging) moeten vaststellen welke foktechnische maatregelen binnen hun ras mogelijk zijn met betrekking tot de bestrijding van HD.
http://home.wanadoo.nl/pos/hd.htm