politieke toenadering middels basketbal.
diplomatie tussen twee elkaar in principe vijandig gezinde naties door het organiseren van basketbalwedstrijden tussen teams uit beide landen; vorm van politiek waarbij vijandige naties - al dan niet bewust - toenadering zoeken door het houden van gezamenlijke basketbalwedstrijden.
De Amerikaanse basketballer Dennis Rodman zou deze vorm van diplomatie bedreven hebben toen hij in 2013 met een basketbalteam Noord-Korea bezocht om daar tegen een Noord-Koreanse ploeg te spelen. Het woord ]basketbaldiplomatie is gevormd op basis van het woord pingpongdiplomatie dat in de jaren zeventig gevormd werd toen het nationale tafeltennisteam in het communistische China werd toegelaten om daar tegen Chinese sporters te tafeltennissen.
Voorbeelden:
De Amerikaanse showbasketbalgroep Harlem Globetrotters reist momenteel onder leiding van oud-NBA speler Dennis Rodman door Noord-Korea [...]. Begin jaren zeventig ontdooide de Koude Oorlog tijdelijk door de zogenaamde pingpongdiplomatie die plaatsvond tussen de VS en China. Is de tijd nu rijp voor basketbaldiplomatie? De politieke verhoudingen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten, aartsvijanden van het eerste uur, staan momenteel weer op scherp [...]. Nu de Globetrotters in het land zijn ligt er een mooie kans om via sport de zaak wat te ontspannen.
4 maart 2013
Na de ping-pongdiplomatie, die een verbetering van de betrekkingen tussen China en de Verenigde Staten inluidde, wordt nu ook gesproken van een basketbal-diplomatie. De wedstrijd die met 81-72 door de Cubanen gewonnen werd, werd door de Cubaanse televisie uitgezonden. Op de eretribune zaten tal van vooraanstaande genodigden, onder wie de democratische senatoren McGovern en Abourezk. Deze beide heren zullen van hun bezoek aan Cuba gebruik maken om te spreken met Cubaanse leiders.
https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010825538:mpeg21:a0186, 7 april 1977
Hoewel niemand Rodman steunde met een Nobelprijsnominatie kreeg de basketballer veel positieve bijval. Dominee en burgerrechtenactivist Jesse Jackson senior meldde op Twitter dat basketbaldiplomatie lijkt te werken in Noord-Korea. Hij vergelijkt dit met de "Pingpongdiplomatie" uit de jaren '70, toen het nationale tafeltennisteam van de VS in China werd toegelaten om tegen Chinese sporters te spelen. Dit sportuitje maakte vervolgens de weg vrij voor het eerste bezoek van een Amerikaanse president aan communistisch China.
http://www.nieuwsuitnoordkorea.nl/blog/2014/01/15/dennis-rodman-in-noord-korea-basketbaldiplomatie-of-steun-aan-schurk/, 15 januari 2014