Inrichting voor het bewaren van levensmiddelen in bevroren toestand, met het kenmerk dat deze levensmiddelen toebehoren aan verschillende eigenaren en dat de bewaarde hoeveelheden i.h.a. niet groter zijn dan die welke voor een normaal familiehuishouden gedurende een gedeelte van een jaar noodzakelijk zijn. Men kan deze inrichtingen het beste vergelijken met een open safebewaring bij een bank, waarbij de ruimte, waarin zich de boxen (lockers) bevinden, op een temp. van -18°C wordt gehouden.
De oorsprong van de v. moet gezocht worden in de Ver. St., waar men ze de naam van lockerplant heeft gegeven. De v. heeft grote opgang gemaakt in Denemarken, waar de boxen in het bijzonder worden gebruikt voor bewaring van de eigen slacht. Men kan dit opslagsysteem, waarvoor ook in Ned. belangstelling begint te ontstaan, echter ook gebruiken voor boter, groenten en fruit, waarbij het voordeel tegenover de gebruikelijke bewaring in het huishouden (zouten, zuren, wecken) voorn. bestaat uit een beter behoud van smaak, aroma en voedingswaarde, zomede uit een verminderd risico door bederf. Een v. kan worden geëxploiteerd als onderneming in het bezit van een particulier, daarnaast leent ze zich zeer goed voor coöp. opzet. Nadeel van de v. is wel, dat de opslag van het product op enige afstand van de keuken der huisvrouw plaats vindt, hetgeen zowel bij het invriezen als later bij het consumeren lastig kan zijn. Dit heeft er toe geleid, dat er vrieskasten ontstonden.