Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 17-11-2021

Vleesbeendermeel

betekenis & definitie

is een product dat wordt verkregen door het tot meel verwerken van landzoogdieren of delen daarvan, zoveel mogelijk vrij van de inhoud der verteringsorganen, haren, hoeven- en horendelen.

Het P-gehaltel igt tussen 7,5 en 17% van het gehalte aan ruweiwit in de drogestof. (Is! het P-gehalte lager dan 7,5%, dan spreekt men van diermeel.) V. moet ten minste 45 % ruweiwit in de drogestof bevatten; het gehalte varieert tussen 45 en 67,4, het vetgehalte van 2 tot 18%.

Ofschoon v. een tamelijk hoge biol. waarde bezit, moet het toch onderdoen voor diermeel. Gemengd met bloedmeel (60-70)% v.) geeft het een product

dat nagenoeg met diermeel overeenkomt. Dit meel wordt wel gebruikt in eiwitrijke mestvarkensmeelmengsels, doch kan ook goed in mengvoeders voor andere dieren worden gebruikt.

< >