Peilen - Nu ja, iedereen weet natuurlijk wel wat peilen is. Oh ja? Waarom wordt het dan zo weinig gedaan? Mag ik even de schoolmeester uithangen? Peilen is een absolute voorwaarde voor succesvol vissen.
Mijn oude vriend Hans Albers, die een legen¬darische reputatie geniet op wate¬ren als de Brielse Maas en de Vinkeveense Plassen, is in het begin in die streken voor niet goed snik ver¬sleten. Hij ging namelijk eerst enkele dagen het water op zonder hengel... om te vissen. Maar na die dagen die hij alleen maar door¬bracht met het ,verkennen van het onderwaterlandschap’ wist hij enorme resultaten te bereiken o.m. met snoekbaarsvangsten van topformaat ook als niemand anders ving. Nu weet ik wel, dat we voor die methode niet altijd tijd en ge¬legenheid hebben, maar u en ik zullen moeten bekennen, dat we vaak veel te veel haast hebben om de hengel uit te gooien.
Nu bestaat er groot verschil tussen peilen en peilen. Gaan we met de vaste hengel vissen, dan zijn er drie manieren. De eerste houdt rekening met het feit, dat dit onmisbare kar¬weitje toch altijd de kans oplevert dat we de vis wegjagen. Op ondiep rustig water kunnen we dus gemak-kelijk peilen zonder dat er een peil¬lood aan te pas komt: zuiver op de beaasde haak en onze dobber.
Is een peillood wel noodzakelijk, dan nemen we het in alle gevallen zo licht als de omstandigheden toe¬staan. En natuurlijk gooien we het niet met een flinke plomp het water in! Het knijploodje (zie lood) heeft het voordeel, dat we het om het aasje heen op de haak kun¬nen zetten. Toch gebruik ik altijd het andere model, met het reepje kurk onderin, waarin de haak komt, als ik staand vis en het knijplood voor het liggend vissen, waarbij dan het peillood je om het onderste lood¬je aan het tuig wordt bevestigd (wel oppassen dat het hele geval dan niet wat omlaag zakt).
Nog enkele belangrijke wenken. Peil precies op de plaats waar straks uw aasje komt te liggen. Dus niet het peillood zover mogelijk uit¬gooien, want dan peilt u niet zuiver. En vooral: let bij het peilen eerst op de hengeltop en niet op de dob¬ber.
Zodra de hengeltop met een schokje terugveert heeft het lood de bodem bereikt. Als u een zeer licht peilloodje hebt genomen kan het zijn, dat het daarna nog even door blijkt te zakken. Dan is het duidelijk, dat u met een modderlaagje of wat begroeiing dan wel gezonken planten hebt te maken.