Ierland

Alles over Ierland

Gepubliceerd op 26-05-2016

2016-05-26

Whiskey

betekenis & definitie

Whiskey is een sterk alcoholische drank die afkomstig is uit Ierland en Schotland. De naam whiskey kan worden teruggebracht tot het oud Iers-Gaelisch of Schots-Gealisch en zoiets betekent als ‘levenswater’.

Hoewel whiskey op meerdere plekken ter wereld wordt gebrouwen, staat met name Ierland bekend om haar velen varianten van whiskey van hoge kwaliteit. Bekende Ierse whiskeys zijn Connemara Whiskey, Jameson Whiskey, Old Bushmills Distillery, Paddy Whiskey en Tullamore Dew.

Het maken van whiskey is een vrij complex proces, waarin talloze variaties in productie kunnen worden gehanteerd om de whiskey een bepaalde smaak mee te geven. De basis van het maken van whiskey is echter veelal hetzelfde. Men begint door gerst, een graansoort, te bevochtigen, waardoor het een substantie wordt die men mout noemt. Deze mout wordt gedroogd door een open vuur of door hete lucht. Dit wordt gezien als een zeer belangrijke stap, het type brandstof dat wordt gebruikt voor het drogen van de mout kan een grote invloed hebben op de uiteindelijke smaak van de whiskey. Men voegt hierna water toe aan de gedroogde moutkorrels, waardoor het zetmeel dat in de mout zit, wordt omgezet in suikers. Deze suikers worden gegist, waarmee ze worden omgezet in alcohol. Vervolgens wordt de dan ontstane drank, die op dat moment een alcoholpercentage heeft van nog geen tien procent, gedistilleerd. Hierbij wordt de alcohol onder een hoge temperatuur verdampt en opgevangen. Dit wordt vervolgens gekoeld en in een eikenhouten vat opgeslagen om te rijpen. Het is wettelijk vastgelegd dat een whiskey minimaal drie jaar en één dag moet rijpen voordat het whiskey mag worden genoemd. Vele whiskey’s hebben echter een veel langere rijpingstijd, sommigen wel tot 30 jaar.