Ierland

Alles over Ierland

Gepubliceerd op 19-04-2016

2016-04-19

The Troubles

betekenis & definitie

The Troubles, letterlijk vertaald De Problemen, is een gewelddadig conflict in de geschiedenis van Ierland die begon in de jaren ‘60 van de twintigste eeuw en drie à vier decennia lang een grote invloed had op het Ierse politieke klimaat.

Als gevolg van de Ierse onafhankelijkheid revolutie in de jaren ‘20 van de twintigste eeuw, was Ierland na WOII opgesplitst geraakt in twee delen, een Noordelijk en een Zuidelijk deel. Het Zuidelijk deel was een onafhankelijk Ierland met een eigen parlement, het Noordelijke gedeelte was onderdeel van het Verenigde Koninkrijk. Hoewel de oorzaken van The Troubles zeer complex zijn en niet eenduidig zijn aan te wijzen, was de voornaamste reden voor het conflict de discriminatie tegen katholieke nationalisten van protestantse unionisten. Eerstgenoemde groep streef naar een hereniging van Noord en Zuid Ierland, laatstgenoemde wilde dat Noord-Ierland bij het Verenigd Koninkrijk bleef.

Het conflict om de discriminatie te eindigen is de geschiedenis in gegaan als een zeer gewelddadig conflict. Verschillende paramilitaire groeperingen in Noord-Ierland, waarvan de IRA de meest bekende is, pleegden in deze periode talloze aanslagen tegen Engels gezinden. De IRA stond met name bekend om het opblazen van gebouwen en auto’s. Aan de andere kant werd het verzet met, volgens velen, disproportionele middelen de kop ingedrukt. De Britse regering wilde haar machtspositie in Noord-Ierland namelijk niet verliezen. Bij diverse acties van divisies van het Britse leger zijn vele burgerslachtoffers gevallen.

Een van de meest aangrijpende gebeurtenissen tijdens The Troubles was Bloody Sunday in 1972. Hierbij werden 26 ongewapende, protesterende burgers neergeschoten door Britse soldaten, waarvan er ongeveer de helft ter plekke overleed. Ook de hongerstakingen van politieke gevangen in 1981 worden gezien als belangrijke gebeurtenissen. Hierbij stierven tientallen politieke gevangen.