Ierland

Alles over Ierland

Gepubliceerd op 19-04-2016

2016-04-19

Riverdance

betekenis & definitie

Riverdance is een wereldwijd populaire dans die haar oorsprong heeft in oud Ierse dansen. Riverdance wordt, net als andere Ierse dansstijlen, gekenmerkt door het snelle voetenwerk, terwijl het bovenlichaam onbeweeglijk is.

Riverdance werd voor het eerst uitgevoerd in de pauze van het Eurovisiesongfestival in 1994. Het publiek reageerde destijds zo positief, dat men al snel gehele voorstellingen bedacht. Binnen enkele jaren wist Riverdance de wereld te veroveren. Van vrijwel iedere tour die vanaf eind jaren ‘90 van de vorige eeuw plaatsvond, werden alle shows razendsnel uitverkocht. Het idee van Riverdance, het combineren van traditionele Ierse dans met hedendaagse jazz en tap invloeden, kan dus worden gezien als een doorslaand succes. Riverdance heeft hiermee sterk bijgedragen aan de populariteit van de Ierse cultuur.

Hoewel de Ierse cultuur door Riverdance wereldwijd bekend is geraakt, is er ook enige kritiek geweest. Vanuit traditionele, culturele kringen werd gesteld dat Riverdance weinig tot niks meer te maken had met oude Ierse dansen, waarbij men het bovenlichaam stil houdt en tegelijkertijd complexe bewegingen maakt met de benen. Riverdance zou niet meer dan een show zijn en weinig echte culturele waarde hebben. Desalniettemin wordt door iedereen erkend dat Riverdance een enorme impuls heeft gegeven aan de Ierse cultuur.

Gezien de wereldwijde populariteit van Riverdance, hebben zich in verschillende land productiebedrijven gevestigd. Deze zijn allemaal vernoemd naar Ierse rivieren.