Ierland

Alles over Ierland

Gepubliceerd op 26-05-2016

2016-05-26

Irish pub

betekenis & definitie

Een Irish pub of Ierse pub is een kroeg of café die op verschillende manieren diverse elementen van de Ierse cultuur uitdraagt. Terugkerende thema’s zijn onder andere verschillende bekende Ierse bieren en whiskey’s, Ierse muziek en de mogelijkheid om er naar sport op televisie te kijken.

De traditie van Irish pubs is al ongeveer 1000 jaar oud, de oudste pub is naar eigen zeggen Sean’s Bar. Deze werd volgens de overleveringen al in de 10e eeuw opgericht. Tot in de 16e à 17e eeuw had men nog geen vergunning nodig om een Irish pub te openen. Gedurende de 18e en 19e eeuw werd de regelgeving omtrent Irish pubs in Ierland steeds strenger, waardoor veel Irish pubs naast drank ook eten gingen serveren om te compenseren voor het verlies aan inkomen.

Vanwege de rijke geschiedenis van de Irish pub, is het een belangrijke hoeksteen van de Ierse cultuur geworden en hebben vele Irish pubs een belangrijke sociale functie. Irish pubs hebben vaak een aantal vaste klanten, die elkaar goed kennen. Dit is zeker in rurale gebieden eerder een regel dan een uitzondering.

Irish pubs zijn overal ter wereld te vinden, in vrijwel iedere grote stad kan men wel naar een Irish pub om een naar sport te kijken met een biertje of iets te eten. Kritische stemmen stellen dat deze populariteit niet ten goede komt aan het authentieke karakter waar de iconische Irish pub om bekend staat.