Ierland

Alles over Ierland

Gepubliceerd op 19-04-2016

2016-04-19

Glendalough

betekenis & definitie

Glendalough is een vallei in Ierland en staat bekend om de oudste christelijke overblijfselen die men in Europa kan vinden. De vallei is gelegen in de Wicklow Mountains en staat bekend om het klooster van St. Kevin’s.

De naam Glendalough stamt uit het oud Iers en betekent het dal van de twee meren. In de zesde eeuw n.Chr. bouwde St. Kevin hier een klooster en leefde hier een tijd als kluizenaar. Hij werd echter al snel gevolgd door een groeiende groep mensen, waardoor er naar verloop van tijd een kloostergemeenschap ontstond. Naar schatting bereikte deze gemeenschap in de twaalfde eeuw een ledenaantal van maar liefst 3000 personen. Op haar hoogtepunt waren er ongeveer zeven kerken in de vallei. Hoewel de vallei meerdere malen is overvallen door Vikingen, is zij steeds weer door de gemeenschap opgebouwd. In de 16e eeuw werd het klooster opgeheven door de toenmalige koning van Engeland, Hendrik VIII.

Volgens historici, zou de gemeenschap van Glendalough niet alleen hebben bestaan van kerken, maar er zouden bijvoorbeeld ook werkplaatsen voor meerdere ambachten zijn. Enkele gebouwen die nog wel overeind staan, zijn de legendarisch ronde toren en het kleinere klooster genaamd St. Kevin’s Kitchen. Van de ronde toren is men niet zeker wat precies de functie was binnen de gemeenschap. Doordat de toren vrij smal is, staat het echter sierlijk en prominent in het landschap. St. Kevin’s Kitchen heeft de naam gekregen doordat het klooster een kleine, ronde schoorsteen bevatte, waardoor het meer weg heeft van een klein keukentje dan van een klooster.