Ierland

Alles over Ierland

Gepubliceerd op 14-07-2016

Giant’s Causeway

betekenis & definitie

Giant’s Causeway is een gebied in het noorden van het Ierse eiland wat bestaat uit ongeveer 40.000 aaneengeschakelde basalt pilaren. Hoewel het er op lijkt dat de pilaren van Giant’s Causeway zijn gemaakt door mensenhanden, is het een puur natuurlijk verschijnsel.

Giant’s Causeway wordt gezien als een van de meest opmerkelijke natuurlijke verschijnselen ter wereld. Het gebied, dat helemaal bovenin Noord-Ierland ligt, wordt gekenmerkt door de aaneenschakeling van pilaren van basalt. Giant’s Causeway is vermoedelijk ontstaan tijdens het Paleoceen, ongeveer 50 tot 60 miljoen jaar geleden. In die tijd was er veel vulkanische activiteit in het gebied wat nu Noord-Ierland is. Tijdens deze periode vloeiden grote hoeveelheden lava naar het oppervlakte. Hierdoor ontstond er op de plek van Giant’s Causeway een dik plateau van lava. Deze lava koelde naar verloop van tijd af. De snelheid waarmee dit gebeurde, was echter niet gelijk over het gehele plateau. Aangezien afgekoelde lava krimpt, ontstonden op deze manier de kenmerkende pilaren van Giant’s Causeway.

Volgens de legende is Giant’s Causeway echter niet ontstaan door vulkanische activiteit. Het verhaal gaat dat de Ierse reus Fionn mac Cumhaill een pad naar Schotland door de zee wilde bouwen om zo te kunnen vechten met de Schotse reus Benandonner. Deze bleek echter een stuk groter dan verwacht, en Fionn vlucht met in zijn kielzog Benandonner terug naar Ierland, waar hij zich door zijn vrouw laat vermommen als baby. Benandonner neemt op basis van de grootte van de baby aan dat de vader nog vele malen groter moet zijn en vlucht uit angst terug naar Schotland, waarbij hij het gehele pad over de zee vernield. Alleen het begin, Giant’s Causeway, staat er nog.