Ierland

Alles over Ierland

Gepubliceerd op 19-04-2016

2016-04-19

Gaelic football

betekenis & definitie

Gaelic football is een van origine Keltische sport die voornamelijk wordt uitgeoefend in Ierland. Het lijkt op een kruising van voetbal, basketbal en rugby, maar verschilt desalniettemin sterk van allen. Historische vondsten hebben laten zien dat Gaelic football al eeuwen op het Ierse eiland wordt gespeeld.

Gaelic football wordt gespeeld in twee teams van vijftien personen, één keeper, zes verdedigers, twee middenvelders en zes aanvallers. Het spel vindt plaats op een veld ongeveer ter grootte van een rugby veld, met aan de uiteinden twee H’s, net als bij rugby. Het onderste gedeelte van de H is bij Gaelic football echter voorzien van een net, waardoor het meer op een voetbal goal lijkt. Het doel van het spel is om punten te scoren door de bal, die erg op een normale voetbal lijkt, in het goal van de tegenstander te krijgen.

Bij Gaelic football mag men de bal in de handen nemen, maar slechts voor vier stappen. Na vier stappen moet de bal worden weggegooid of weggetrapt naar een andere speler. Men kan de bal ook op de grond of op de tenen laten stuiteren, men mag hierna wederom vier stappen nemen met de bal in de hand. Als de bal in het goal van de tegenstander belandt, oftewel het onderste gedeelte van de H, dan krijgt het team dat scoort één goal. Wanneer de bal tussen het bovenste gedeelte van de H wordt geschopt of gegooid, dan krijgt men één punt. Een goal staat bij Gaelic football gelijk aan drie punten. Zowel de keeper als de andere spelers mogen de bal tegenhouden met de handen wanneer een tegenstander met een schot probeert te scoren.

Hoewel de regels voor Gaelic football vrij complex zijn, kent de sport in Ierland een ongekende populariteit.